Lyft för sporthandeln i september

Lyft för sporthandeln i september

En varm september i kombination med ett regeringsbeslut fick sporthandeln att spela piano på kassaapparaterna i september. Branschen var upp med hela 11,4 procent.

Publicerad

Sporthandeln fick ett lite oväntat lyft i september. Försäljningen i löpande priser ökade med hela 11,4 procent och butiker som vi har pratat med lyfter fram tre orsaker till jättelyftet.

Först att september var en varm månad vilket var bra för segment som löpning och cykel, därefter att sneakers är fortsatt stekhett och med många nya lanseringar lagom till hösten så sköt den försäljningen iväg ordentligt. Den största orsaken till försäljningsökningen var dock regeringens beslut att subventionera elcyklar med 25 procent. Det skapade en riktig rusning till cykelbutikerna, och med subventionen var det många som valde att köpa en lite dyrare elcykel. När det blir rush till produkter som kostar 20 000 – 40 000 kronor ger det direkt utslag på tillväxten för en hel bransch.

I fasta priser (antal sålda enheter) var ökningen ännu större, hela 15,7 procent. Det är kul att det säljs mycket, men det är inte helt bra för branschen att snittpriset hela tiden sjunker.

Sport var den bransch som gick bäst i september. Tvåa var skohandeln (+10,0 %) och tre var guldsmederna (+8,7 %). De som istället hade det tungt var leksaker (–7,8 %), heminredning (–4,2 %) och bokhandeln (–1,2 %).

Sett till de första nio månaderna i år så har optikerna gått bäst (+8,0 %), följt av möbler (+7,0 %) och bokhandeln (+5,4 %). Sporthandelns tillväxt ligger på 0,9 procent, att jämföra med sällanköpshandelns snitt på 2,6 procent.

 

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Uniqlo släpper OS-plaggen: så ser de ut

2 kommentarer

Kalle: Ja men herre min.. vad tamt! Men det här är alltid kul... https://www.expressen.se/sport/satt-betyg-pa-de-varsta-os-kladerna/

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842