Smarta hjälmar för cykel och skidåkning

Livall är ett nytt hjälmmärke som tagit hjälmen in i den digitala tekniken. Hjälmarna finns för både cykel och skidåkning, och kommer nu till Sverige.

Patrick Daniels är en engelsman med många många varumärken i sitt bolag Second Chance. Det senaste är hjälmmärket Livall som har försett hjälmar med digital teknik.

– Hjälm är en säkerhetsprodukt, men med modern teknik går det att göra en hjälm säker på fler sätt än att den bara skyddar vid olyckor, säger patrick.

Det Livall gjorde var att förse hjälmen med lysdioder, högtalare. rörelsesensorer och en SOS-funktion. Lysdioderna sitter baktill på hjälmen och lyser med ett rött ljus när de slås på. När cyklisten ska svänga trycker hen på en liten knapp som sitter på ett reglage på styret och då blinkar dioderna åt det håll cyklisten tänker svänga. Precis som blinkers på en bil. 

Smarta hjälmar för cykel och skidåkning
En av cykelhjälmarna, det finns flera modeller.

Högtalarna sitter precis ovanför öronen och gör att cyklisten kan lyssna på musik,  podd eller prata i telefon utan att stänga ute det omgivande ljudet. Klart säkrare än att köra med hörlurar. Hörlurarna och mikrofonen kan också användas som walkie talkie över radionätet till en grupp av cyklister som har synkat sina hjälmar. Då hör alla vad någon säger utan att använda mobilen.

Rörelsesensorerna har en central roll i säkerheten. De registrerar ett fall och om cyklisten därefter ligger orörlig i över 90 sekunder skickas ett SOS-meddelande från appen i mobilen till förbestämda mottagare, och berättar att personen råkat ut för en olycka och gps-positionen där hen ligger.

Skidhjälmen har samma funktioner förutom blinkers, som inte riktigt behövs i skidbacken…

I Sverige är det Easygreen som är distributör av Livall, och de har redan sålt in hjälmarna till både Sportamore och CDON. Självklart vill de in i fysiska butiker också.

 

Smarta hjälmar för cykel och skidåkning
Skidhjälmen