Five Fingers har en ny distributör

Five Fingers har en ny distributör

Vibram Five Fingers har bytt distributör i Sverige till AB H Brunner. De ska se till att den unika skon används av fler än bara löpare.

Publicerad

Tomas Ericsson

Five Fingers är den där speciella skon med tår och väldigt tunn sula. Den togs först fram av Vibram för att hjälpa en kille som vandrade barfota, men som då självklart fick problem med skador på fotsulan.

När boken "Born to run" släpptes 2009 testade några löpare Five Fingers och plötsligt exploderade allt. Five Fingers blev synonymt med barfotalöpning och fick en mängd fans. De fick tyvärr också en hel del löpare som fick problem med fötter och benhinnor efter att för snabbt ha gått över till barfotaskor.

– Barfotaskor är inte för alla, och även löpare som har ett löpsteg som passar för barfotaskor måste vänja sig in med skorna under en lång tid, säger Tomas Ericsson som är försäljnings- och marknadschef för Five Fingers hos AB H Brunner som är ny distributör av Five Fingers. Men om du ger skorna tid, eller bara använder dem under korta intervallpass får du en sko som har överlägsen löpkänsla och som stärker muskulaturen i foten.

I Sverige förknippar vi Five Fingers nästan uteslutande med löpning, men i andra länder i Europa har deras skor för fitness och outdoor blivit snudd på lika populära. 

– Framförallt fitnessmodellerna är väldigt populära och de används både till yoga och tung styrketräning eftersom de ger så bra känsla för underlaget, säger Tomas. Dessutom tränas fötterna liksom på köpet då musklerna i fötterna får jobba för att hålla balansen.

FiveFingers satsar hårt för att bli skor som används på gymmen.

Fitnessmodellerna är ofta lite nättare till formen och har inte lika grovt mönstrade sulor som löparmodellerna. För outdoormodeller gäller det omvända – de är ofta lite högre, har längre snörning och har grövre mönster i sulan. Utöver löpning, fitness och outdoor finns det också modeller för vattensporter där sulan ska greppa även på våta underlag som en surfbräda, samt casualskor att ända till vardags. Det finns till och med fodrade skor för höst- och vinterbruk.

– Vi kommer till en början att fokusera på löpning och fitness, berättar Tomas. Bland annat kommer vi att vara med på Fitnessfestivalen så att fitnessfolket ska kunna testa våra skor.

AB H Brunners huvudverksamhet är att förse skotillverkare med alla delar som ingår i en sko. Bland annat har de sålt Vibramsulor och det var så de fick frågan från Vibram att ta hand om Five Fingers. De jobbar även mot ortopedi, och det är en kanal där många rekommenderar barfotaskor för att stärka muskulaturen i fötterna. H Brunner ska sälja Five Fingers i Sverige, Norge och Finland, och just nu håller Tomas på att sätta ihop en säljorganisation som ska bearbeta sporthandeln.

Så här ser en fitnessmodell för fitness ut.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Lager 157 knaprar på outdoorkakan

18 kommentarer

Nicolas: På Sportfack skiljer vi till rätt stor del på materialet i respektive kanal. Visst görs det jobb av undersökande karaktär, men de har vi hittills vikt för printugåvan för att ge maximal...

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842