Titleists nya järnserier

Titleists nya järnserier

Jämna år lanserar Titleist nya järnklubbor och hybrider, och till 2018 kommer de med mängder av nyheter. Mest snack är det nog om AP3.

Publicerad

Ennis Myndell

Med hela sex olika serier av järnklubbor kan det bli lite svårt att förstå skillnaderna mellan de olika Titleistjärnen. Därför har de gjort det mycket enklare genom att dela upp dem i två grupper: tourjärn och distansjärn.

I tourjärnen ingår MB, CB och AP2 – alla serier vi känner sedan flera år – och här är fokus på precision, känsla och förmåga att kunna forma slagen. MB är i princip samma klubba som tidigare, och det är precis så dess användare vill att det ska vara. CB har fått något mer förlåtande egenskaper, framförallt i de långa järnen där tyngdpunkten flyttats mot mitten och lågt.

AP2 kom för tio år sedan och fick en flygande start då Adam Scott snabbt vann två tävlingar när han stoppade järnen i bagen. Sjätte upplagan av AP2 har fått en tunnare insert för högre bollhastighet, men den största förändringen är att Titleist har gjort hela serien mer spelbar. Främst handlar det om att göra de långa järnen mer lättspelade genom att använda mer tungsten för att öka MOI. Designen har blivit betydligt mer tourig genom att plocka bort det svarta, och enbart hålla sig till silver.

Distansjärnen består också de av tre serier, varav två är helt nya: AP1, AP3 och T-MB. AP1 känner vi igen sedan tidigare som en lång och väldigt förlåtande järnserie. Även här har de långa järnen gjorts mer lättspelade, men låt oss inte fördjupas i det utan gå över till de nya serierna AP3 och T-MB.

Så här ser nya AP3 ut.

AP3 skulle kanske kallats för AP1,5 eftersom den ligger mellan AP1 och AP2, men Titleist förklarar namnet med att den har tagit de förlåtande egenskaperna från AP1 och satt dem i ett klubbhuvud som till storlek påminner om AP2. 1+2=3.

– Vi hade ett glapp i längd mellan AP1 och AP2 som vi ville fylla, förklarar Ennis Myndell som är Titleists utrustningsguru i Sverige. AP1 är en klubba för de som vill ha järn som går riktigt långt, medan AP2 handlar om kontroll. Med AP3 får vi en klubba som i längd ligger mitt emellan de två andra, men som till utseende mest påminner om AP2. Det finns många golfare som vill ha förlåtande egenskaper och lite extra längd, men som vill inte ha större järnklubbor likt AP1. AP3 är för dem.

Den andra helt nya järnserien är T-MB. I och för sig har den klubban funnits som långa järn tidigare, men nu kommer den som en hel serie. Klubborna har en ihålig design och sjuka mängder tungsten i sulan, och den är tänkt för de spelare som gillar att slå långa järn och vill ha tryck i klubban.

– Det jag tror kommer att hända nu är att hyllsetet är dött, säger Matz Evensson, pro på Frösåker. Fler kommer att blanda klubbor från olika serier för att hitta ett set som passar just deras spel. Det kan till och med bli så att de har två järnfemmor, fast ur olika serier, i bagen.

Samtidigt med de nya järnen lanserade Titleist även nya hybrider, klubbor som ibland säljs som rescueklubbor, men det är inget begrepp som Titleist gillar. Ennis förklarar Titleists tankar med dem i en enda mening.

– Våra hybrider är scoring irons, inga rescueklubbor, säger han.

Hybriderna finns i två varianter – H1 för de som slår sina hybrider svepande som en träklubba och H2 för de som slår dem som sina järnklubbor, mer rakt ner på bollen. Båda har en vändbar och utbytbar vikt som skruvas in i tån för att ge önskad bollbana.

 

Nya hybriden med den utbytbara vikten för att skräddarsy bollbanan.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Craft sponsrar fler klassiska fotbollsränder

2 kommentarer

Mattias: Jag la in en Photoshopad bild på hur det skulle kunna se ut. Fanns ingen officiell bild. Har aldrig skrivit att tröjan var officiell. För några dagar sedan la IFK upp en tröja på Twitter som är...

Artikelkommentarer

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842