SCB hade fel om försäljningen i början av året

SCB hade fel om försäljningen i början av året

Årets första kvartal var riktigt dåligt för den svenska sporthandeln. Eller var det det? Nu har SCB, som står bakom siffrorna, reviderat försäljningen kraftigt.

Publicerad

Statistik kan i och för sig tolkas på olika sätt, men den ska alltid baseras på fakta. Nu visar det sig att siffrorna över försäljningen i sporthandeln årets tre första månader inte var så sanna som vi utgick från.

När vi redovisar Sporthandelsindex varje månad så bygger det på siffror som vi får från Handelns Utredningsinstitut. De i sin tur får sina siffror från Statiska Centralbyrån (SCB) som varje månad samlar in siffror från ett antal av branschens aktörer. Dessa siffror motsvarar alltså inte hela branschen utan är en kvalificerad uppskattning från SCB.

Varje kvartal får SCB in momsredovisningarna från samtliga företag i sporthandeln och den ger då en mer sann bild av försäljningen, och för årets första kvartal var skillnaden väldigt stor mellan den uppskattade försäljningen månadsvis och den faktiska försäljningen.

SCB kan inte gå in och revidera varje enskild månad bakåt, men istället för en ackumulerad tillbakagång på –10,0 procent för årets tre första månader ändras det till en tillbakagång på runt ett par procent. När sedan april innebar en tillväxt på 3,2 procent så ligger nu den ackumulerade tillväxten för året på +0,3 procent.

SCB och HUI för nu diskussioner om hur de kan säkerställa att månadssiffrorna blir mer korrekta framöver.

 

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Wearcolour i konkurs

2 kommentarer

Pisse Nisse: Riktigt tråkigt, hoppas att det löser sig. Har jag missat något...men vad hände med Acast investeringen?

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842