Skateboards som välgörenhet

Skateboards som välgörenhet

Stockholm Skate Nation är ett projekt som aktiverar ensamkommande barn och ungdomar med skateboard. Nu har de tagit fram två skateboards som säljs för att stötta det internationella projektet Skateistan.

Publicerad

Viktor Telegin, vd på Chpo Brand, var med och startade Stockholm Skate Nation våren 2016. Det är ett samarbetet mellan Stockholm Skatepark på Fryshuset och Chpo Brand, och syftet med Stockholm Skate Nation är att välkomna och aktivera ensamkommande barn och ungdomar i Sverige med hjälp av skateboarding. Projektet har varit väldigt populärt och tagit emot över 200 barn och ungdomar. Utöver att ses varannan fredag så har det även arrangerats skateläger under loven. Ambitionen är att dagens deltagare ska bli morgondagens skateledare.

Som ett initiativ för att även hjälpa utsatta ungdomar i andra länder lät Stockholm Skate Nation två illustratörer och två ungdomar från Stockholms Skate Nation designa två skateboards. Motiven skulle symbolisera både Sverige och Afghanistan, landet där brädskaparna Abbas 17 år och Nemat 14 år har sina rötter. Illustratörerna som sedan fick ner Abbas och Nemats idéer på brädorna är  Martin "Mander" Ander och Lina Alexandra Forsgren.

– För mig har skateboarden hjälpt mig att känna mig hemma och få nya vänner i Sverige, säger Nemat. Att med hjälp av skatandet nu kunna hjälpa andra unga i mitt hemland är väldigt kul.

– Som livslång skatare vet jag de goda krafter skateboard har för att bygga ungas självförtroende, skapa sammanhang och främja gemenskap, säger Viktor Telégin. Hos Stockholm Skate Nation och på Skateistans olika center finns det inga motsättningar mellan samhällsklasser, folkgrupper eller kön. Istället är det en grupp individer som tillsammans vill och kan nå sina mål och drömmar. Det Skateistan gör för utsatta barn i världen är unikt och det känns oerhört kul att kunna hjälpa en organisation som ligger mig personligen väldigt varmt om hjärtat.

Viktor Telegin

– Skateboard är en kreativ kraft, en källa till skratt, inspiration, och uppfinningsrikedom, säger Martin "Mander" Ander. Skateboard är också ett sammanhang, en brygga till en global gemenskap som står över gränser, sociala och geografiska. Detta samarbete är en öppen inbjudan till denna gemenskap. Till de som behöver den mest.

Brädorna kommer att säljas i begränsad upplaga på Caliroots med start den 14 juni och pengarna från försäljningen kommer att gå till Skateistan som stöttar unga utsatta i Afghanistan, Kambodja och Sydafrika. Skateistan är en flerfaldigt prisbelönad välgörenhetsorganisation som använder skateboarding för att koppla samman unga med utbildningsmöjligheter. Organisation driver fyra skateskolor i Afghanistan, Kambodja och Sydafrika där de utbildar riskutsatta unga i åldrarna 5–18 år. Sedan starten 2007 har Skateistan växt till att arbeta med mer än 2 000 unga varje vecka.

Vill du vara med när brädorna lanseras så är platsen Cali Streetwear på Brunnsgatan 9 i Stockholm, och tiden 14 juni klockan 18.00. Alla designers kommer att vara på plats och berätta om initiativet.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Nikes nya strategi – vänder många sportbutiker ryggen

61 kommentarer

B Obo: @Theo Glöm inte att Svensk Teko industri och annan personalintensiv low-tech industri som skor och liknande avvecklades på goda grunder. Det gick inte att tjäna pengar på det och därför var det inte...

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206