Hyridé attraherar allt fler

Stockholmsbaserade företaget Cirqs hyr ut outdoorplagg för barn. Deras affärsidé attraherar allt fler barnfamiljer som tröttnat på att ständigt köpa nya kläder till sina växande barn.

Idén med att börja hyra ut outdoorkläder för barn föddes för drygt två år sedan. Då jobbade de båda grundarna, Douglas Heidergren och Markus Hjelm fortfarande på ett flygbolag i London. Men de båda drömde om att starta ett företag tillsammans. Ledstjärnan för det gemensamma projektet skulle från första början vara att verksamheten skulle vara miljövänlig.

­ – Vi hade kompisar som hade barn och de pratade om den frustration många föräldrar känner av att barnen växer ur sina kläder innan de är slitna. Kläderna hamnar istället i garderoben eller slängs, tyvärr. Det här belastar miljön rätt mycket. Vi började klura på vad vi kunde göra. Vi kom upp med den här idén och nu kan vi erbjuda föräldrarna en produkt som är bekvämare, billigare och bättre för miljön, berättar Douglas Heidergren för Sportfack.

Att hyra istället för äga är egentligen ingen ny idé. Tänk bara på skidythyrning, airbnb eller på bilpooler. Allt fler hakar på delningsekonomin av både ekonomiska och av miljöskäl.

Circs affärsidé bygger på att du abbonerar på ett medlemskap och får på det viset tillgång till högklassiga outdoorplagg för dina barn. Företaget erbjuder familjerna två olika abbonemang, det ena för 299 kr och det lite större för 399 kr. Familjerna förbinder sig att vara medlem i minst ett år. I abbonemanget ingår dessutom fria storleksbyten.

– Barnen växer men det gör inte kläderna. Men är du medlem så kommer vi med ett enda knapptryck och hämtar kläderna och ger i stället plagg i den rätta storleken. Vi vet att det här har varit väldigt uppskattat, säger Markus Hjelm.

När Cirqs får tillbaka de använda plaggen fraktas kläderna till Borås där de tvättas, rekonditioneras, packas och skickas iväg till nästa kund. Cirqs samarbetar idag enbart med Isbjörn of Sweden och det gör killarna för de gillar att den svenska leverantörens plagg håller så hög kvalitet.

– Vi måste ha produkter som håller och är av bra kvalitet, annars faller hela vårt koncept. Vi vet att Isbjörn har lite dyrare kläder men tack vare vårt koncept med delägande så blir det möjligt för alla våra medlemmar att få dem, berättar Douglas.

Intresset från föräldrar att bli medlemmar ökar hela tiden. Samtidigt har Cirqs också fått erkännande från annat håll. På nyligen avslutade Nordic Ecommerce Summit fick företaget nämligen priset för ”Innovative E-commerce Solution of the Year”. Inte illa för ett företag som bara varit igång i ett drygt år.