Polygiene har utvecklat ny fiber

Det sverigebaserade företaget Polygiene har tillsammans med italienska textilföretaget Sinterama skapat en helt ny fiber kallad Newlife. I den integreras Polygienes luktkontrollteknologi redan i tillverkningen av fibern.

Polygienes teknologi med silversalt har tidigare applicerats på ytan av garn eller textila vävar. Tillsammans med företaget Sinterema har nu Polygiene lyckats addera sin teknologi redan när fibern tillverkas. Det gör att Polygiene-behandlingen, som håller de behandlade fibrerna luftfria nu kommer att fungera hela plaggets livslängd. Det minskar avsevärt behovet av att tvätta plaggen vilket ökar både plaggets livslängd och minskar dess miljöpåverkan. Genom att behandla själva fibern klarar produkterna också att tvättas i mycket högre temperaturer. Det är en fördel till exempel vad gäller träningsplagg.

Den nya fibern Newlife är tillverkad till hundra procent av återvunnen polyester. Fibern spinns sedan till exklusiva garner i Italien. Förutom att användas i träningskläder kommer den nya fibern också till stor nytta i arbetskläder och inom vården.