Sulan som kan förändra allt

Sulan som kan förändra allt

3D-printing är ett hett ämne inom produktion och alla stora sportskoföretag forskar i ämnet för att kunna skriva ut sulor. Adidas kanske har hittat rätt…

Publicerad

Vi har tidigare berättat om Adidas nya robotfabrik i Tyskland där robotar står för hela produktionen. Nu har Adidas visat upp en ny sko från den fabriken – Adidas Futurecraft 4D – och det revolutionerande med den skon är hur sulan är tillverkad.

Normal 3D-printing innebär att plast, eller metall, skrivs ut i flytande form för att sedan stelna. Det gör att du kan skriva ut i princip vilken form som helst men materialet är inte optimalt i en skosula då det är hårt. Det Adidas nu har gjort är att de tillsammans med det amerikanska företaget Carbon tagit fram en sula i samma mjuka plast som sulor består av idag.

Sulan växer fram ur flytande uretan.

Tekniken är väldigt hemlig men det har ändå läckt ut en del uppgifter. I princip fungerar det så att uretan i flytande form belyses med ultraviloett ljus genom ett speciellt objektiv och där ljuset träffar ytan på plastbadet övergår plasten till fast form utan att bli helt stelt. Förutom fördelen med att sulan blir lika mjuk som Adidas Boostsulor så är tillverkningstiden bara en tiondel av den för att skriva ut en sula på traditionellt sätt.

Adidas Futurecraft 4D finns bara i runt 300 exemplar så de är bara i experimentfasen. Målet för Adidas är att utveckla tekniken så att det går att skriva ut sulor som är specialanpassade efter både kundens anatomi, löpsteg och vikt. Sneakerfans över hela världen är dessutom lyriska över utseendet och första skomodellen från robotfabriken – Futurecraft MFG – säljs idag på Ebay för runt 15 000 kronor. Ännu har inget ex av Futurecraft 4D hamnat på Ebay men vi gissar att priset blir ännu högre när de väl gör det.

Vill du följa utvecklingen av Adidas Futurecraft så har de en speciell hemsida för projektet.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Ny Nike-butik till köpcentrum

3 kommentarer

Svenskt Åsiktsforum: D2C var ju ordet på modet.

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206