Tretorn gör regnjackor av spöknät

Tretorn gör regnjackor av spöknät

I april släppte Tretorn en regnjacka tillverkad av dumpade nät från havsbotten. Projektet är ännu ett miljöprojekt i samarbete med Naturkompaniet.

Publicerad

Dumpade fiskenät som flyter omkring i haven är inte bara miljöförstöring, det är ett stort hot mot djuren som lever där.

– Sälar kan hålla andan i över 20 minuter, så man kan tänka sig hur fruktansvärt det är när de försöker kämpa sig ur de här näten.

Dykaren och forskaren Marcus Runeson tystnar. Vid ett frukostevent anordnat av Naturkompaniet och Tretorn har vi precis lyssnat på ännu en rapport om hur vi människor skräpar ned vår planet. Denna gång på havsbottnen, i form av enorma fiskenät som yrkesfiskare dumpar eller mister när de fastnar i vrak när trålarna dammsuger bottnen på allt liv. Som sedan jagande sälar fastnar i och dör en

Enligt beräkningar finns det 650 000 ton spöknät i världshaven. Det goda i det onda är att Tretorn fick idén: Varför inte sätta fokus på spöknäten genom att plocka upp en del av dem och göra jackor av återvunna nät? Med hjälp av företaget Ecoalf och koreanska fiskare som pantade uppfiskade nät gjorde man det. Näten maldes ned och blev råvara till jackorna som hänger intill oss i butiken. Rain Jacket From The Sea är en vävd jacka som Tretorns marknads- och kommunikationschef Fredrik Ekström uppskattar är tillverkad av 90 procent återvunna material. När Sportfack frågar varför projektet förlades till Asien när Östersjön enligt Marcus sjökort är fyllda av spöknät, svarar Fredrik att det var praktiskt bäst.

– Våra fabriker ligger i Kina och vi ville genomföra projektet med någon som kunde hantera insamlingen så nära som möjligt för att hålla transporterna nere. Det skulle vara kul att göra det i Östersjön men då behöver vi lösa produktion runt Östersjön, säger Fredrik som på nära håll som tidigare ägare av ett dykcenter i Malaysia sett hur spöknät förstört havets sköra koraller.

Att Tretorn först gör en begränsad kollektion är krasst ekonomisk. Även om ekotanken är i fokus måste affärerna gå ihop.

– Vi har gjort 350 jackor nu för den svenska marknaden och 350 för den finska. Om intresset hos konsumenterna finns så kommer vi utveckla det här SS18, säger Fredrik.

Tretorn miljömål är satt. År 2020 ska 50 procent av företagets producerade kläder göras inom företagets ekosatsning, Initiative Eco Essentials. I nästa miljöprojekt tillsammans med Naturkompaniet, vill man göra växtbaserade regnkläder, plagg som kan komposteras och bli jord.

Mattias Björklund

Tretorns regnjacka Rain Jacket From The Sea är tillverkad av återvunna fiskenät.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Nikes nya strategi – vänder många sportbutiker ryggen

7 kommentarer

Philk Night: Så är det säkert oxå. Men strategiskt så är det ett faktum att ett fåtal av de som har tillgång till Nike nu får det framöver. Allt enligt den plan de redovisat. Så vad är en hållbar strategi för en...

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206