Tretorn gör regnjackor av spöknät

Tretorn gör regnjackor av spöknät

I april släppte Tretorn en regnjacka tillverkad av dumpade nät från havsbotten. Projektet är ännu ett miljöprojekt i samarbete med Naturkompaniet.

Publicerad

Dumpade fiskenät som flyter omkring i haven är inte bara miljöförstöring, det är ett stort hot mot djuren som lever där.

– Sälar kan hålla andan i över 20 minuter, så man kan tänka sig hur fruktansvärt det är när de försöker kämpa sig ur de här näten.

Dykaren och forskaren Marcus Runeson tystnar. Vid ett frukostevent anordnat av Naturkompaniet och Tretorn har vi precis lyssnat på ännu en rapport om hur vi människor skräpar ned vår planet. Denna gång på havsbottnen, i form av enorma fiskenät som yrkesfiskare dumpar eller mister när de fastnar i vrak när trålarna dammsuger bottnen på allt liv. Som sedan jagande sälar fastnar i och dör en

Enligt beräkningar finns det 650 000 ton spöknät i världshaven. Det goda i det onda är att Tretorn fick idén: Varför inte sätta fokus på spöknäten genom att plocka upp en del av dem och göra jackor av återvunna nät? Med hjälp av företaget Ecoalf och koreanska fiskare som pantade uppfiskade nät gjorde man det. Näten maldes ned och blev råvara till jackorna som hänger intill oss i butiken. Rain Jacket From The Sea är en vävd jacka som Tretorns marknads- och kommunikationschef Fredrik Ekström uppskattar är tillverkad av 90 procent återvunna material. När Sportfack frågar varför projektet förlades till Asien när Östersjön enligt Marcus sjökort är fyllda av spöknät, svarar Fredrik att det var praktiskt bäst.

– Våra fabriker ligger i Kina och vi ville genomföra projektet med någon som kunde hantera insamlingen så nära som möjligt för att hålla transporterna nere. Det skulle vara kul att göra det i Östersjön men då behöver vi lösa produktion runt Östersjön, säger Fredrik som på nära håll som tidigare ägare av ett dykcenter i Malaysia sett hur spöknät förstört havets sköra koraller.

Att Tretorn först gör en begränsad kollektion är krasst ekonomisk. Även om ekotanken är i fokus måste affärerna gå ihop.

– Vi har gjort 350 jackor nu för den svenska marknaden och 350 för den finska. Om intresset hos konsumenterna finns så kommer vi utveckla det här SS18, säger Fredrik.

Tretorn miljömål är satt. År 2020 ska 50 procent av företagets producerade kläder göras inom företagets ekosatsning, Initiative Eco Essentials. I nästa miljöprojekt tillsammans med Naturkompaniet, vill man göra växtbaserade regnkläder, plagg som kan komposteras och bli jord.

Mattias Björklund

Tretorns regnjacka Rain Jacket From The Sea är tillverkad av återvunna fiskenät.

On
Off

0 kommentarer

 • Wige lanserar nytt varumärke

  Wige lanserar nytt varumärke

  Life Wear är namnet på Wiges nya varumärke som omfattar en serie kläder i ekologiskt odlad bambu.

  Nyheter Nicolas Jändel, i dag, 17:12

 • Alla vill ta rygg på Zlatan

  Alla vill ta rygg på Zlatan

  Zlatan Ibrahimovic är den person som svenskarna helst skulle vilja ha som sällskap under en joggingtur. Det visar Stadiums årliga undersökning om svenskarnas tränings- och motionsvanor som genomförs av Sifo.

  Nyheter Nicolas Jändel, i dag, 15:12

 • Warberg väljer Salming som partner

  Warberg väljer Salming som partner

  Innebandygiganten Warberg IC/IBF väljer Salming som ny Guldpartner för klubbor, skor och målvaktsutrustning.

  Nyheter Nicolas Jändel, i dag, 14:53

 • Utehelg på Värmdö

  Utehelg på Värmdö

  Helgen 18-20 maj arrangerar Sportfacks systertidning Utemagasinet eventet "Utehelg" på Värmdö. Här kan du, förutom att snacka med kollegor i branschen, träffa bland andra äventyraren Fredrika Ek och ploggaren Erik Ahlström.

  Nyheter Nicolas Jändel, i dag, 08:30

 • Ljus USA-rapport om golfen

  Ljus USA-rapport om golfen

  Amerikanska National Golf Foundations rapport från golfindustrin innehöll en del intressanta nyheter som kan göra avtryck även i Sverige.

  Nyheter Tommy Jeppsson, i dag, 16:28

 • VM-låten är släppt

  VM-låten är släppt

  Gyllene Tider har återförenats för att göra den svenska officiella låten till sommarens fotbolls-VM. Tillsammans med Linnea Henriksson släppte de "Bäst när det gäller", tisdag den 15 maj, samma dag som den svenska VM-truppen presenterades.

  Nyheter Nicolas Jändel, i dag, 17:57

 • Stadium tar ännu ett miljösteg

  Stadium tar ännu ett miljösteg

  Stadium Group presenterar sin hållbarhetsrapport för perioden 2016-2017. De har bland annat sparat stora mängder vatten och fasat ut PFC i egenproducerad konfektion.

  Nyheter Nicolas Jändel, i dag, 17:04

 • Hövding snart uppe i 100 000 hjälmar

  Hövding snart uppe i 100 000 hjälmar

  Säsongen startade segt för Hövding, men så fort värmen kom följde resultatet med under första kvartalet.

  Nyheter Nicolas Jändel, i dag, 08:01

 • Isaberg satsar på cykel

  Isaberg satsar på cykel

  Turistentreprenören Isaberg i Småland har byggt en gigantisk MTB-pumptrack på 1 500 kvadratmeter i Isaberg arena.

  Nyheter Nicolas Jändel, i dag, 00:04

 • Fler systrar i bergen

  Fler systrar i bergen

  Från och med i år har sko- och kängvarumärket Meindl inlett ett samarbete med outdoorbyrån Systrar i bergen. Båda parter vill slå ett slag för ett friluftsliv utan prestation.

  Nyheter Nicolas Jändel, i dag, 23:48

 • X Games nu i Oslo

  X Games nu i Oslo

  Helgen 18-20 maj hålls X Games i Oslo, Norge, med en hel rad svenska åkare som Emma Dahlström och Jesper Tjäder.

  Nyheter Nicolas Jändel, 2018-05-10 23:25

 • Tvåhjulsmästarna bryter med Team Sportia

  Tvåhjulsmästarna bryter med Team Sportia

  Tvåhjulsmästarna, en samarbetsorganisation för ett 50-tal svenska cykelbutiker, har sedan hösten 2015 samarbetat med Team Sportia. Nu bryts samarbetet när Tvåhjulsmästarna istället inleder ett samarbete med trädgårdskoncernen Max Garden.

  Nyheter Mattias Björklund, i dag, 06:09

 • Quiksilver köper Billabong

  Quiksilver köper Billabong

  Amerikanska Boardriders Inc, som bland annat har Quiksilver i varumärkesportföljen, köper konkurrenten australiska Billabong för 2,4 miljarder kronor. Köpet skapar en actionsportgigant med bland annat 630 egna butiker.

  Nyheter Mattias Björklund, i dag, 09:45

 • Amer Sports köper Peak Performance

  Amer Sports köper Peak Performance

  Svenskgrundat, köpt av danskar och nu går den nordiska flytten vidare för Peak Performance. I juni blir Peak Performance finskt när Amer Sports köp av varumärket från IC Group för 2,6 miljarder svenska kronor går igenom. Varumärket passar perfekt i Amers portfölj då koncernen har målet att sälja konfektion för 15 miljarder.

  Nyheter Mattias Björklund, 2018-05-05 08:23

 • Marsblade bakom Växjös SM-guld?

  Marsblade bakom Växjös SM-guld?

  Växjö Lakers blev svenska mästare i hockey efter segern mot Skellefteå. Lagkapten Liam Reddox ledde jakten på isen med den nya revolutionerande Marsblade-skenan.

  Nyheter Nicolas Jändel, i dag, 15:35

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Fourfield lämnar NK

4 kommentarer

framtid: Nu har Sealife öppnat upp NK Sport & Fritid och det känns redan fräschare och som om personalen mår bättre. En mycket trevligare butik än innan. Lycka till Sealife och ni kommer få fina resultat...

Börskurser

Artikelkommentarer

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Prenumerera på Sportfack
 • Ispo Business 01-2018

 • Sportfack 01-2018

 • Sportfack 11-2017

 • Sportfack 10-2017

 • Sportfack 09-2017

 • Sportfack Bike Business 07/08–2017

 • Sportfack 07/08-2017