Innovativa Treksta

Innovativa Treksta

Treksta är inte som andra skoföretag. De släpper hela tiden nya, smarta lösningar och med i Trekstas kärntrupp sitter svenske Mats Bengtsson.

Publicerad

Bosse Hylander och Mats Bengtsson.

Treksta är ett skomärke som lite smugit sig fram. Det kom till Sverige 2011 då Mats Bengtsson var försäljnings- och marknadschef på Moxter och fick upp ögonen för det Sydkoreanska skomärket. Det första han gillade var märkets läster som gjorde att skorna satt så naturligt på foten.

– Treksta använder sig inte av en generisk läst som är utjämnad, utan deras läster ser ut som en fot gör med knölar och ojämnheter och det är därför som skorna sitter så bra på foten, säger Mats.

Efter några år ville Moxter koncentrera sig på Meindl kängor men Mats ville fortsätta med Treksta. Och Treksta ville fortsätta med Mats. Så Mats ringde upp Bosse Hylander som länge jobbat med PR åt Mats och tillsammans med Peter Patriksson startade de Improve Business.

Mats och Bosse beskriver Treksta som ett extremt innovativt företag och orsaken till att de kan vara så innovativa är att de äger och kontrollerar alla delar i kedjan.

– Treksta är verkligen "Från ko till sko", säger Bosse. Vill de utveckla något så är det inga mellanled som hindrar dem utan de kan bara börja jobba direkt.

TrekSpike är dubbar som med en ratt dras in i sulan när de inte behövs. Och tvärtom.

Några av innovationerna är Icelock, Handsfree och TrekSpike. Det första är en gummiblandning med inslag av mikroskopiskt små glasfibertrådar som gör att sulorna greppar bättre på is och våta underlag. Handsfree var nominerad som Årets Innovation i Sportfack Gear Of The Year och är en snörningslösning för de som inte kan böja sig ner för att knyta skorna. Genom att dra ett hjul i hälen mot marken dras snörningen åt och det funkar oerhört smidigt. TrekSpike är den senaste innovationen och det är utfällbara dobbar i sulan. När det är is eller snö vrider du på en ratt och dubbarna fälls ut och när de inte längre behövs vrider på på ratten åt andra hållet och dubbarna åker in i sulan igen.

I Sverige slog Treksta igenom med sina tekniska och lätta barnskor trots att Treksta till en början inte hade några barnskor.

– Jag förstod att deras rymliga läst NestFit skulle passa utmärkt i barnskor och fick vara med och utveckla barnskor åt Treksta, säger Mats. Nu sitter jag med i deras utvecklingsgrupp och har fått dem att lansera en skandinavisk kollektion på både deras vuxen- och barnskor.

Idag växer Treksta mest på vuxenskor och det är bra för Mats och Bosse vill inte att Treksta ska klassas som ett barnskomärke. Det är komfort och deras smarta lösningar som säljer och förra året exploderade försäljningen i Norge. På ett år gick de från 3 till 23 miljoner kronor i omsättning där.

– Det är kul när det går så bra men vi vill egentligen ha en måttlig tillväxt så att vi hinner med alla våra kunder, säger Mats. Vi har hela tiden visat svarta siffror och aldrig tagit in externt kapital. Det här är vår lilla baby som vi vårdar väldigt ömt.

 

On
Off

0 kommentarer

 • Wige lanserar nytt varumärke

  Wige lanserar nytt varumärke

  Life Wear är namnet på Wiges nya varumärke som omfattar en serie kläder i ekologiskt odlad bambu.

  Nyheter Nicolas Jändel, i dag, 17:12

 • Alla vill ta rygg på Zlatan

  Alla vill ta rygg på Zlatan

  Zlatan Ibrahimovic är den person som svenskarna helst skulle vilja ha som sällskap under en joggingtur. Det visar Stadiums årliga undersökning om svenskarnas tränings- och motionsvanor som genomförs av Sifo.

  Nyheter Nicolas Jändel, i dag, 15:12

 • Warberg väljer Salming som partner

  Warberg väljer Salming som partner

  Innebandygiganten Warberg IC/IBF väljer Salming som ny Guldpartner för klubbor, skor och målvaktsutrustning.

  Nyheter Nicolas Jändel, i dag, 14:53

 • Utehelg på Värmdö

  Utehelg på Värmdö

  Helgen 18-20 maj arrangerar Sportfacks systertidning Utemagasinet eventet "Utehelg" på Värmdö. Här kan du, förutom att snacka med kollegor i branschen, träffa bland andra äventyraren Fredrika Ek och ploggaren Erik Ahlström.

  Nyheter Nicolas Jändel, i dag, 08:30

 • Ljus USA-rapport om golfen

  Ljus USA-rapport om golfen

  Amerikanska National Golf Foundations rapport från golfindustrin innehöll en del intressanta nyheter som kan göra avtryck även i Sverige.

  Nyheter Tommy Jeppsson, i dag, 16:28

 • VM-låten är släppt

  VM-låten är släppt

  Gyllene Tider har återförenats för att göra den svenska officiella låten till sommarens fotbolls-VM. Tillsammans med Linnea Henriksson släppte de "Bäst när det gäller", tisdag den 15 maj, samma dag som den svenska VM-truppen presenterades.

  Nyheter Nicolas Jändel, i dag, 17:57

 • Stadium tar ännu ett miljösteg

  Stadium tar ännu ett miljösteg

  Stadium Group presenterar sin hållbarhetsrapport för perioden 2016-2017. De har bland annat sparat stora mängder vatten och fasat ut PFC i egenproducerad konfektion.

  Nyheter Nicolas Jändel, i dag, 17:04

 • Hövding snart uppe i 100 000 hjälmar

  Hövding snart uppe i 100 000 hjälmar

  Säsongen startade segt för Hövding, men så fort värmen kom följde resultatet med under första kvartalet.

  Nyheter Nicolas Jändel, i dag, 08:01

 • Isaberg satsar på cykel

  Isaberg satsar på cykel

  Turistentreprenören Isaberg i Småland har byggt en gigantisk MTB-pumptrack på 1 500 kvadratmeter i Isaberg arena.

  Nyheter Nicolas Jändel, i dag, 00:04

 • Fler systrar i bergen

  Fler systrar i bergen

  Från och med i år har sko- och kängvarumärket Meindl inlett ett samarbete med outdoorbyrån Systrar i bergen. Båda parter vill slå ett slag för ett friluftsliv utan prestation.

  Nyheter Nicolas Jändel, i dag, 23:48

 • X Games nu i Oslo

  X Games nu i Oslo

  Helgen 18-20 maj hålls X Games i Oslo, Norge, med en hel rad svenska åkare som Emma Dahlström och Jesper Tjäder.

  Nyheter Nicolas Jändel, 2018-05-10 23:25

 • Tvåhjulsmästarna bryter med Team Sportia

  Tvåhjulsmästarna bryter med Team Sportia

  Tvåhjulsmästarna, en samarbetsorganisation för ett 50-tal svenska cykelbutiker, har sedan hösten 2015 samarbetat med Team Sportia. Nu bryts samarbetet när Tvåhjulsmästarna istället inleder ett samarbete med trädgårdskoncernen Max Garden.

  Nyheter Mattias Björklund, i dag, 06:09

 • Quiksilver köper Billabong

  Quiksilver köper Billabong

  Amerikanska Boardriders Inc, som bland annat har Quiksilver i varumärkesportföljen, köper konkurrenten australiska Billabong för 2,4 miljarder kronor. Köpet skapar en actionsportgigant med bland annat 630 egna butiker.

  Nyheter Mattias Björklund, i dag, 09:45

 • Amer Sports köper Peak Performance

  Amer Sports köper Peak Performance

  Svenskgrundat, köpt av danskar och nu går den nordiska flytten vidare för Peak Performance. I juni blir Peak Performance finskt när Amer Sports köp av varumärket från IC Group för 2,6 miljarder svenska kronor går igenom. Varumärket passar perfekt i Amers portfölj då koncernen har målet att sälja konfektion för 15 miljarder.

  Nyheter Mattias Björklund, 2018-05-05 08:23

 • Marsblade bakom Växjös SM-guld?

  Marsblade bakom Växjös SM-guld?

  Växjö Lakers blev svenska mästare i hockey efter segern mot Skellefteå. Lagkapten Liam Reddox ledde jakten på isen med den nya revolutionerande Marsblade-skenan.

  Nyheter Nicolas Jändel, i dag, 15:35

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Fourfield lämnar NK

4 kommentarer

framtid: Nu har Sealife öppnat upp NK Sport & Fritid och det känns redan fräschare och som om personalen mår bättre. En mycket trevligare butik än innan. Lycka till Sealife och ni kommer få fina resultat...

Börskurser

Artikelkommentarer

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Prenumerera på Sportfack
 • Ispo Business 01-2018

 • Sportfack 01-2018

 • Sportfack 11-2017

 • Sportfack 10-2017

 • Sportfack 09-2017

 • Sportfack Bike Business 07/08–2017

 • Sportfack 07/08-2017