Innovativa Treksta

Innovativa Treksta

Treksta är inte som andra skoföretag. De släpper hela tiden nya, smarta lösningar och med i Trekstas kärntrupp sitter svenske Mats Bengtsson.

Publicerad

Bosse Hylander och Mats Bengtsson.

Treksta är ett skomärke som lite smugit sig fram. Det kom till Sverige 2011 då Mats Bengtsson var försäljnings- och marknadschef på Moxter och fick upp ögonen för det Sydkoreanska skomärket. Det första han gillade var märkets läster som gjorde att skorna satt så naturligt på foten.

– Treksta använder sig inte av en generisk läst som är utjämnad, utan deras läster ser ut som en fot gör med knölar och ojämnheter och det är därför som skorna sitter så bra på foten, säger Mats.

Efter några år ville Moxter koncentrera sig på Meindl kängor men Mats ville fortsätta med Treksta. Och Treksta ville fortsätta med Mats. Så Mats ringde upp Bosse Hylander som länge jobbat med PR åt Mats och tillsammans med Peter Patriksson startade de Improve Business.

Mats och Bosse beskriver Treksta som ett extremt innovativt företag och orsaken till att de kan vara så innovativa är att de äger och kontrollerar alla delar i kedjan.

– Treksta är verkligen "Från ko till sko", säger Bosse. Vill de utveckla något så är det inga mellanled som hindrar dem utan de kan bara börja jobba direkt.

TrekSpike är dubbar som med en ratt dras in i sulan när de inte behövs. Och tvärtom.

Några av innovationerna är Icelock, Handsfree och TrekSpike. Det första är en gummiblandning med inslag av mikroskopiskt små glasfibertrådar som gör att sulorna greppar bättre på is och våta underlag. Handsfree var nominerad som Årets Innovation i Sportfack Gear Of The Year och är en snörningslösning för de som inte kan böja sig ner för att knyta skorna. Genom att dra ett hjul i hälen mot marken dras snörningen åt och det funkar oerhört smidigt. TrekSpike är den senaste innovationen och det är utfällbara dobbar i sulan. När det är is eller snö vrider du på en ratt och dubbarna fälls ut och när de inte längre behövs vrider på på ratten åt andra hållet och dubbarna åker in i sulan igen.

I Sverige slog Treksta igenom med sina tekniska och lätta barnskor trots att Treksta till en början inte hade några barnskor.

– Jag förstod att deras rymliga läst NestFit skulle passa utmärkt i barnskor och fick vara med och utveckla barnskor åt Treksta, säger Mats. Nu sitter jag med i deras utvecklingsgrupp och har fått dem att lansera en skandinavisk kollektion på både deras vuxen- och barnskor.

Idag växer Treksta mest på vuxenskor och det är bra för Mats och Bosse vill inte att Treksta ska klassas som ett barnskomärke. Det är komfort och deras smarta lösningar som säljer och förra året exploderade försäljningen i Norge. På ett år gick de från 3 till 23 miljoner kronor i omsättning där.

– Det är kul när det går så bra men vi vill egentligen ha en måttlig tillväxt så att vi hinner med alla våra kunder, säger Mats. Vi har hela tiden visat svarta siffror och aldrig tagit in externt kapital. Det här är vår lilla baby som vi vårdar väldigt ömt.

 

On
Off

0 kommentarer

 • Sportfack tar det lugnt

  Sportfack tar det lugnt

  Som ni säkert har förstått på den obefintliga nyhetsrapporteringen har Sportfack tagit semester. Vi tar det så lugnt vi bara kan och är tillbaka runt 20 augusti och då kommer vi rapportera allt som har hänt under sommaren. Till dess får ni läsa vårt dubbelnummer som kommer ut i slutet av den här veckan. Simma lugnt.

  Nyheter Martin Willners, 2017-08-03 11:09

 • Svensk mästarinna till Jaguarverken

  Svensk mästarinna till Jaguarverken

  Jaguarverken förstärker sin säljkår med en svensk mästarinna – Linnéa Angerman. I går tog hon SM-guld i MTB sprint och tanken är att kombinera säljjobbet med en fortsatt elitsatsning på cykel.

  Nyheter Martin Willners, i dag, 10:32

 • Karin Kinander är ny kläddesigner på Lundhags

  Karin Kinander är ny kläddesigner på Lundhags

  Lundhags har anställt Karin Kinander som ny kläddesigner. Karin kommer närmast från Haglöfs där hon har jobbat som kläddesigner i tolv år, de senaste åren dessutom som Senior Designer.

  Nyheter Martin Willners, 2017-07-21 09:14

 • Paul Laing blir ny designchef på Craft

  Paul Laing blir ny designchef på Craft

  Craft har letat efter en ny designchef ett tag, men nu är sökandet över. Paul Laing tar över som designchef 14 augusti.

  Nyheter Martin Willners, i dag, 08:56

 • Helinox tar över sin distribution

  Helinox tar över sin distribution

  Det sydkoreanska företaget Helinox tar över sin egen distribution i Europa. Företaget vill med åtgärden effektivisera och intensifiera sin närvaro på den europeiska marknaden.

  Nyheter Christer Flythström, i dag, 13:58

 • Tyrrel Hatton spelar i J Lindeberg

  Tyrrel Hatton spelar i J Lindeberg

  Den engelska proffsgolfaren Tyrrell Hatton är ambassadör för det svenska sportkonfektionsmärket J Lindeberg. Han kommer bland annat att bära företagets nya AW 17 kollektion under The Open Championship i England.

  Nyheter Christer Flythström, i dag, 14:02

 • Merida satsar på företagscyklar

  Merida satsar på företagscyklar

  Merida Sverige har startat ett koncept som fått namnet Personalcyklar. Idén går ut på att cykelföretaget erbjuder anställda både inom den offentliga sektorn och inom privata företag förmånscyklar.

  Nyheter Christer Flythström, 2017-07-18 06:50

 • Rodd vill uppmärksamma miljön

  Rodd vill uppmärksamma miljön

  Bergans är ett av många företag som sponsrar en spektakulär rodd runt Svalbard. Företagen och roddarna Sören Kjellquist och Glenn Mattsing vill med roddexpeditionen uppmärksamma den globala uppvärmningen.

  Nyheter Christer Flythström, 2017-07-17 06:34

 • Reebok samarbetar med Jack

  Reebok samarbetar med Jack

  Den svenska boxningsvärldsmästaren Badou Jack har skrivit ett samarbetskontrakt med Reebok i Norden. Han kommer bland annat att vara ambassadör för sportvarumärket i alla de fyra nordiska länderna.

  Nyheter Christer Flythström, 2017-07-13 12:01

 • Team Tynell värvar

  Team Tynell värvar

  Ett av de mest framgångsrika långloppslagen, Team Tynell, får tillsammans med materialleverantören Amer Sports förstärkning till kommande säsong. Det är den förre landslagsåkaren Jens Eriksson som nu ansluter till truppen.

  Nyheter Christer Flythström, 2017-07-12 11:15

 • Lib Tech skateboards

  Lib Tech skateboards

  Lib Tech är mest känt som ett snowboardföretag, men de gör också väldigt avancerade brädor för surfing och skateboard. Det här är snowboardåkaren Jamie Lynns modell för skateboard.

  Nyheter Martin Willners, 2017-07-11 15:28

 • Vans nya klassiker

  Vans nya klassiker

  Vans lever mycket på sina klassiska modeller från 70- och 80-talen, men nu är tanken att de ska skapa en ny klassiker som ska leva i många, många år. Här är Vans Ultra Range.

  Nyheter Martin Willners, 2017-07-11 14:54

 • Björn Borg tog ställning

  Björn Borg tog ställning

  Svenska sportmärket Björn Borg har tagit politisk ställning. Företaget arrangerade en tennismatch precis på gränsen mellan USA och Mexico för att ta ställning för öppna gränser mellan nationer.

  Nyheter Christer Flythström, 2017-07-11 14:40

 • Åre vill satsa på cykelturister

  Åre vill satsa på cykelturister

  Jämtländska Åre vill jobba aktivt för att öka andelen cykelturister som kommer till orten. Enligt en gemensam arbetsgrupp ska omsättningen av de intäkter som cyklingen genererar öka med hela 20 miljoner fram till år 2025.

  Nyheter Christer Flythström, 2017-07-10 14:44

 • Patrik Frisk blir storchef på Under Armour

  Patrik Frisk blir storchef på Under Armour

  Patrik Frisk är utan tvekan det högsta svenska hönset i sportvärlden. Nu har han fått ett nytt toppjobb – ordförande och operativ chef för Under Armour.

  Nyheter Martin Willners, 2017-07-07 11:11

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Karin Kinander är ny kläddesigner på Lundhags

1 kommentar

gunnar: Grattis Lundhags!

Börskurser

Artikelkommentarer

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Prenumerera på Sportfack
 • Sportfack 06-2017

 • Sportfack 05-2017

 • Sportfack 04-2017

 • Sportfack 03-2017

 • Sportfack Snow Business 02-2017

 • Sportfack 02-2017

 • Sportfack 2017-01