1 kommentar
Lena: jag har ingen kommentar.
Hockeyskridskon är på väg att få en helt ny konstruktion och bakom idén står svenske Per Mårs och bolaget Flow Motion Technology.
Det är stora grejer på gång inom hockeyskridskor. En svensk innovation som kom till för att efterlikna skridskoåkning på inlines har visat sig fungera lika bra på is. Kanske till och med ännu bättre där och med ett 20-tal NHL-spelare som delägare i projektet är Flow Motion Technology redo att lanseras globalt.
Flow Motion Technology grundades 2011 av Per Mårs samt Hans och Per Victor och deras mål var att göra inlines som kändes precis som hockeyskridskor. Många hockeyspelare tränar med inlines sommartid men när inlines inte har samma runda skena som skridskorna förändras skridskotekniken och det är inte bra.
Pers lösning blev ett tvådelat chassi där den rundade överdelen gungar mot den plana underdelen, ungefär som en gungstol. Det funkade så bra att många hockeylag idag förbjuder sina spelare att sommarträna inlines på annat än inlines med Flow Motion Technology för att inte förändra sin skridskoteknik under isuppehållet.
– Nu har vi utvecklat samma teknik för skridskor och det fungerar fantastiskt bra, säger Per Mårs. Du får ett längre skär vilket ger högre fart, men du får också en kortare sväng vilket gör spelarna mer lättrörliga. Jag skulle vilja säga att åkningen känns mer naturlig.
Spelare och skridskocoacher som har testat Flow Motion Technology känner direkt skillnad och kommentarer både farten och de kortare svängarna. Allra störst skillnad känner de dock när de går tillbaka till sina gamla skridskor som då känns väldigt stela och klumpiga.
Marsblade och Flow Motion Technology har redan ett 20-tal NHL-spelare som investerare, däribland Henrik Zetterberg, Nicklas Bäckström och Niklas Kronwall. bara en sådan sak borgar för att det här är en innovation som fungerar. Nästa steg är att dels börjatillverka lösa skenor att montera på skridskor och dels prata med tillverkare av skridskor om att montera Flow Motion Technology på skridskorna från början. Flera sådana samtal förs med stora tillverkare och Per hoppas att de första skridskorna snart ska vara ute på marknaden.
– Tekniken har visat sig fungera på inlines och hockeyskridskor, nu tittar vi på att föra över den till skidor både för alpint och längd, säger Hans Victor som är vd för Flow Motion Technology. Första testerna visar att det fungerar lika bra där.
– Grejen med Flow Motion är inte att det är lite bättre, det är mycket bättre, säger Per. Kan vi ta tio procent av skridskomarknaden om några år så skulle det innebära flera hundra miljoner kronor i licensavgifter varje år. Vår plan är att få ut produkterna i år, skapa snack om dem, få stora varumärken att licensiera tekniken och sedan börsintroducera bolaget om drygt ett år.
Marsblade Ice Holder Testing from Marsblade on Vimeo.
För snart fyra år sedan lanserade Craft sina första löparskor någonsin. Efter det har segment löpning utvecklats rejält för varumärket. Nu lanserar Craft ett löparteam som på allvar ska sätta Craft varumärke inom långdistanslöpning globalt.
Svenska distributören Scantrade tar in de två italienska varumärkena Selle och Northwave i portföljen och kompletterar därmed sitt nuvarande cykelsortiment. Målet är att få en mer året runt-baserad portfölj.
Karriärplattformen Linkedin har kartlagt vilka jobb som vuxit mest under corona och vi har plockat ut det som kan vara relevanta för sportbranschen. Är du till exempel sociala medier-expert eller digital strateg så har du en strålande jobbframtid. Här har du hela listan.
I sommar öppnar packningsspecialisterna Thule sin första butik i Nordamerika. Butiken, som är på 1600 kvadratmeter, kommer att drivas av en partner.
Det har ryktats ett tag om att Friluftsvaror har fått ny ägare. Nu står det klart att Thevea Brands Group har köpt bolaget. Bland annat för att utveckla inhousevarumärket Fjällmark.
Andreas Holm lämnade Thule för att bli marknadschef på Polygiene. Företaget som specialiserat sig på anti-odörteknik och numera även med anti-viruslösningar, bland annat med sport- och outdoorföretag som kunder.
Burton och Svenska Skidförbundet ingår ett samarbete för säsongen 2020/2021. Målsättningen är att sätta fokus på kvinnliga snowboardåkare och att ge fler möjligheten att prova på.
Fysiska sedlar och mynt förlorar alltmer mark som betalningsmedel. Data från betalteknikbolaget Adyen visar att våra betalvanor förändrades snabbt under coroanaåret 2020.
Med möjligheten att producera 1,5 miljoner cyklar per år blir Decathlons nya cykelfabrik Europas största. Snart slår sportgiganten upp portarna.
Östersundsbaserade No More Boots, som ligger bakom SkiClickern, utökar nu sitt distributörsnät via ett avtal med tyska Montana Sport.
Stiga hade ett utmanande 2020. En ökande efterfrågan för bolagets produkter för padel och kickbikes höll ändå uppe omsättningen och 2021 hoppas vd Andreas att Zandrén att bordtennisen kommer att lyfta igen.
Merrells känga Moab har nu passerat 25 miljoner sålda exemplar världen över. Vi frågar Merrells nordiska marknadschef om vad det är som gör just den här modellen så eftertraktad av konsumenterna.
ISPO Brandnew har i årtionden lyft fram några av den globala sportbranschens mest spännande nystartade varumärken och deras produkter. Trots en pandemi var 2021 års upplaga av Brandnew inget undantag.
Isponytt: Löpning har seglat upp som en riktig boomsport under 2020. Runners World presenterade nyligen nya data om löparnas beteenden under Ispo Online.
Prisregnet har fallit över världens största vintersportmässa. Vid ISPO Award korades dessutom Ortovox som totalvinnare för sin Diract Voice, världens första röstnavigerande lavinsändare. Läs om alla vinnarna här.
Sök efter varumärken och leverantörer i Sportregistret
Kom in i diskussionen