Svensk innovation revolutionerar skridskoåkningen

Svensk innovation revolutionerar skridskoåkningen

Hockeyskridskon är på väg att få en helt ny konstruktion och bakom idén står svenske Per Mårs och bolaget Flow Motion Technology.

Publicerad

Per Mårs och Hans Victor har stora planer för Flow Motion Technology.

Det är stora grejer på gång inom hockeyskridskor. En svensk innovation som kom till för att efterlikna skridskoåkning på inlines har visat sig fungera lika bra på is. Kanske till och med ännu bättre där och med ett 20-tal NHL-spelare som delägare i projektet är Flow Motion Technology redo att lanseras globalt.

Flow Motion Technology grundades 2011 av Per Mårs samt Hans och Per Victor och deras mål var att göra inlines som kändes precis som hockeyskridskor. Många hockeyspelare tränar med inlines sommartid men när inlines inte har samma runda skena som skridskorna förändras skridskotekniken och det är inte bra.

Pers lösning blev ett tvådelat chassi där den rundade överdelen gungar mot den plana underdelen, ungefär som en gungstol. Det funkade så bra att många hockeylag idag förbjuder sina spelare att sommarträna inlines på annat än inlines med Flow Motion Technology för att inte förändra sin skridskoteknik under isuppehållet.

– Nu har vi utvecklat samma teknik för skridskor och det fungerar fantastiskt bra, säger Per Mårs. Du får ett längre skär vilket ger högre fart, men du får också en kortare sväng vilket gör spelarna mer lättrörliga. Jag skulle vilja säga att åkningen känns mer naturlig.

Spelare och skridskocoacher som har testat Flow Motion Technology känner direkt skillnad och kommentarer både farten och de kortare svängarna. Allra störst skillnad känner de dock när de går tillbaka till sina gamla skridskor som då känns väldigt stela och klumpiga.

Marsblade och Flow Motion Technology har redan ett 20-tal NHL-spelare som investerare, däribland Henrik Zetterberg, Nicklas Bäckström och Niklas Kronwall. bara en sådan sak borgar för att det här är en innovation som fungerar. Nästa steg är att dels börjatillverka lösa skenor att montera på skridskor och dels prata med tillverkare av skridskor om att montera Flow Motion Technology på skridskorna från början. Flera sådana samtal förs med stora tillverkare och Per hoppas att de första skridskorna snart ska vara ute på marknaden.

– Tekniken har visat sig fungera på inlines och hockeyskridskor, nu tittar vi på att föra över den till skidor både för alpint och längd, säger Hans Victor som är vd för Flow Motion Technology. Första testerna visar att det fungerar lika bra där.

– Grejen med Flow Motion är inte att det är lite bättre, det är mycket bättre, säger Per. Kan vi ta tio procent av skridskomarknaden om några år så skulle det innebära flera hundra miljoner kronor i licensavgifter varje år. Vår plan är att få ut produkterna i år, skapa snack om dem, få stora varumärken att licensiera tekniken och sedan börsintroducera bolaget om drygt ett år.

Marsblade Ice Holder Testing from Marsblade on Vimeo.

 
On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Rösta på dina favoriter!

1 kommentar

Lena: jag har ingen kommentar.

Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206