Katastrof för sporthandeln i januari

Katastrof för sporthandeln i januari

Det är inte ofta vi tar i med krigsrubriker i Sportfack, men årets första månad var historiskt dålig så katastrof är nog inget överord.

Publicerad

Siffrorna för detaljhandeln som HUI presenterade idag visar att sporthandeln tillhörde var den bransch som gick i särklass sämst i januari. När detaljandeln som helhet ökade med 2,6 procent backade sporthandeln med hela 10,6 procent. Det är den sämsta månaden sedan vi började med vårt Sporthandelsindex 2013 och med tanke på att januari generellt sett är en dålig handelsmånad är det nog många sporthandlare som sovit dåligt de senaste veckorna. 

I och för sig jämförs årets siffra med januari 2016 då sporthandeln ökade med 15 procent, men tappet är som sagt historiskt stort. Den näst sämsta tillväxten för en månad står december 2013 för då sporthandeln backade med 7,6 procent.

Orsakerna till tappet diskuteras säkert runt om i sportbutikerna just nu, speciellt eftersom även december var en tillbakagång jämfört med året innan. Det är ingen vild gissning att säga att den varma vintern är en stor orsak till utebliven försäljning, kanske påverkar också den stora försäljningen under Black Friday fortfarande, november var ju upp med 14,6 procent.

De branscher som gick bäst i januari var bokhandeln (+14,8 %), heminredning (+12,8 %) och leksaker (+9,9 %). Andra branscher som backade var elektronik (–1,2 %), färghandeln (–1,2 %) och kläder (–1,8 %) – ingen av dem var dock i närheten av sporthandelns stora tapp.

 

Tillväxten månad för månad sedan 2013.

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Uniqlo släpper OS-plaggen: så ser de ut

2 kommentarer

Kalle: Ja men herre min.. vad tamt! Men det här är alltid kul... https://www.expressen.se/sport/satt-betyg-pa-de-varsta-os-kladerna/

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842