Smart idé underlättar i skidverkstan och hyran

Smart idé underlättar i skidverkstan och hyran

Nöden är uppfinningarnas moder. Så när Oscar Arvidsson och Andreas Persson tröttnade på att plocka fram pjäxor i rätt storlek för att montera en bindning uppfann de ett verktyg som snabbar upp hela processen.

Publicerad

Oscar Arvidsson

Oscar Arvidsson och Andreas Persson ligger bakom bolaget No More Boots som har utvecklat ett verktyg för att underlätta arbetet i skidverkstan och i skidyran. Verktyget är i korthet en pjäxatrapp som kan ställas in i olika storlekar. Den lite längre versionen är att det är ett verktyg som i grunden förändrar och snabbar upp processen med att montera bindningar eller ställa in bindningarna i rätt storlek i en skiduthyrning.

Oscar och Andreas jobbade på Stadium i Östersund när de fick idén till sin nya produkt. Det var en hel del montering av bindningar på alpinskidor i jobbet, en del av arbetet som de båda tyckte tog onödigt lång tid.

– Vi ville helst att kunden inte skulle behöva vänta flera dagar för att få sina skidor monterade, men så var det, säger Oscar. Det tog tid att plocka fram och tillbaka pjäxor hela tiden och det fanns inte plats att ha 30 kunders pjäxor stående i verkstan. Ganska snart började vi fundera på hur jag kunde förenkla den processen.

Oscar och Andreas kartlade hela processen med att montera ett par bindningar för att få reda på vilka moment som tog mest tid och vad som kunde effektiviseras.

– Vi kom fram till att själva pjäxhanteringen stod för över halva arbetstiden, säger Oscar. Vi förstod att det fanns mycket tid och pengar att spara på att förenkla hela processen och med hjälp av Mittuniversitetet, Peak Innovation och Vinnova har vi utvecklat en prototyp till ett framtida verktyg och en helt ny process.

Verktyget ser ut som nederdelen på en pjäxa men är både mindre och lättare än en pjäxa men också mycket robustare för att vara smidigare att hantera. Det har formen av ett stort handtag vilket gör det mycket smidigare att trycka i bindningen än med en ganska oregerlig pjäxa.

Just nu testas verktyget av både Skistar och Alpingaraget. Till en början var båda två skeptiska till Oscars och Andreas verktyg men när de tittat på sina egna processer och såg fördelarna med det nya verktyget kom de tillbaka och ville vara med och testa.

Patentansökan är inskickad och efter testerna med Skistar och Alpingaraget ska de ta fram en skarp version av verktyget och sälja in till både kedjor och hyror. Patentansökan är global och de satsar snabbt på att nå ut till både Europa, Asien och Nordamerika. De har också visat SkiClicker för både Montana och Wintersteiger som visat intresse av att eventuellt distribuera produkten.

– Vår idé är både ett verktyg och en arbetsprocess, säger Andreas. Med vårt verktyg kan butiken eller hyran snabba upp hela arbetsprocessen men det räcker inte med att skaffa ett verktyg, det gäller att förändra sättet du jobbar på också. Inte minst gäller det i skiduthyrningarna där kunderna kan behålla sina pjäxor på fötterna när skidorna ska ställas in efter deras pjäxor. Jobbet kommer att gå mycket snabbare och kunderna kommer ut i backen snabbare och alla blir mer nöjda.

– Våra nyckelord är tidsbesparing, ergonomi och säkerhet, säger Oscar. Det är utvecklat för att personalen ska kunna jobba snabbare och säkrare och inte belasta kroppen felaktigt.

 

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Sommarläsning: Djuplodande intervju med Marcus Wibergh

54 kommentarer

LARSA: @Peter jag delar din ståndpunkt till 100% men hur ska du kunna värja dig från att bli förminskad och avhumaniserad enligt Flashbacks signum för kommentarer? Behöver @Sportfack en/flera moderator för...

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842