Svag julhandel för sporten

Svag julhandel för sporten

Siffrorna för december och julhandeln blev inte speciellt bra för sporten eller detaljhandeln som helhet. Sporthandeln backade med 2,9 procent men helåret 2016 blev ändå bra.

Publicerad

Vi hade på känn att när november ökade med hela 14,6 procent så skulle det påverka julhandeln negativt, och så blev det.

När Handelns Utredningsinstitut, HUI, presenterar siffrorna för december och den så viktiga julhandeln så är det ganska dystra siffror. Detaljhandeln som helhet ökar med blygsamma 0,9 procent och sporthandeln tappar mot december månad 2015 med 2,9 procent.

HUI menar att orsaken är Black Friday under lönehelgen i november och att den var större än någonsin förra året. Folk passade på att köpa julklapparna redan i november när det var kampanjer och rabatter på det mesta. Slår vi ihop november och december blir det en ökning på runt tre procent för detaljhandeln som helhet och ännu bättre än så för sporthandeln. Däremot sjönk säkert marginalen mot förra året då mer köptes till rabatterade priser.

För helåret 2016 ökade sporthandeln sin försäljning med 5,2 procent vilket måste anses som väldigt bra. Faktum är att bara heminredning, bokhandeln och optikerna hade ett bättre 2016 är sporthandeln. Sett till volym var ökningen ungefär hälften (+2,8 %) vilket innebär att sporthandeln lyckats höja sina priser, eller fått kunderna att välja bättre produkter, vilket är positivt för lönsamheten. Sporthandelns stora konkurrenter, sko- och klädhandeln, minskade båda sin försäljning i volym med –0,4 respektive –1,5 procent.

 

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Wearcolour i konkurs

2 kommentarer

Pisse Nisse: Riktigt tråkigt, hoppas att det löser sig. Har jag missat något...men vad hände med Acast investeringen?

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842