Nike vill under två timmar på maran

Nike har satt ihop ett team av tre marathonlöpare – Eliud Kipchoge från Kenya, Lelisa Desisa från Etiopien och Zersenay Tadesse från Eritrea – med målet att någon av dem under 2017 ska springa ett marathon på under två timmar. I dag ligger rekordet på 2:02:57 så det är en rejäl kapning det handlar om.

Nike stöttar de tre atleterna med allt från coacher till nya skor och kläder. När första försöket att slå rekordet ska göras är hemligt men lyckas de inte då kommer de att försöka på andra tävlingar under året. Strax efter att Nike berättade om sitt projekt Breaking2 meddelade Adidas att de håller på med en liknande satsning. Så nu är det två tillverkare, och inte två länder, som slåss om äran att vara först under två timmar.

Så här ser Nikes team ut:

Nike vill under två timmar på maran

ELIUD KIPCHOGE
Eliud Kipchoge, 32 år gammal, föddes 5 November i Kapsisiywa, Nandi distriktet och har vunnit medaljer på både OS nivå och på världsnivå. Eliud började springa efter gymnasiet där han i flera år observerat sin coach och mentor, Patrick Sang, som fortfarande är hans tränaren.

År 2003 gjorde Eliud sin debut inom löpningen efter ett rekord i 5000 meter på Country Championship IAAF World Cross. Senare samma år blev Eliud världsmästare vid VM i friidrott. Under 2012 sprang Eliud ett halvmaraton på tiden 59:25.

Eliud vann en bronsmedalj i OS i Aten 2004 på 5000 meter, en silvermedalj i OS i Peking 2008 på 5000 meter och nu senast, en guldmedalj vid OS i Rio 2016 i maraton för herrar.

Han förbättrade sitt personliga rekord i maraton med 5 sekunder efter att ha vunnit Berlin Marathon med en tid på 2:04:00. År 2016 förbättrade han på den tiden ännu mer när han satte en ny banrekord i London Marathon på en vinnande tid på 2:03:05.

Nike vill under två timmar på maran

ZERSENAY TADESE
Zersenay Tadesse, 34 år gammal, föddes 8 februari i Adi Bana, Eritrea. Hans bronsmedalj i 10.000 meter vid OS i Aten 2004 gjorde honom till den första medaljören från Eritrea någonsin. Han var också Eritreas första idrottare att vinna ett VM-event när han tog 20-kilometer titel i 2006 IAAF World Road Running Championships.

Zersenay innehar fyra raka segrar i World Half Marathon VM från 2006-2009 och vann titeln igen i 2012. Han satte världsrekord 2010 i Lissabon Half Marathon och har vunnit guld, silver och två brons på IAAF World Cross Country mästerskap. Zersenay är en fyrfaldig olympier som tävlat under 2004, 2008, 2012 och 2016 års olympiska spel.

År 2009 blev Zersenay den andre mannen att vinna tre VM-medaljer över tre olika underlag samma år. Zersenay innehar för närvarande världsrekordet i halvmaraton för herrar med en tid på 58:23. Hans bror, Kidane Tadese, är också en professionell sprinter.

Nike vill under två timmar på maran

LELISA DESISA
Lelisa Desisa, 26 år gammal, föddes 14 januari i Shewa, Etiopien. Tidigt i sin löparkarriär fokuserade Lelisa på väg-racing. Han fick sitt genombrott 2010 efter att ha löpt ett halvmaraton under 60 minuter vilket placerade honom på tredje plats i Zayed International Half Marathon. Han har vunnit många högprofilerade tävlingar såsom Boilermaker 15K, Cherry Blossom 10-Miler, Bolder Boulder 10K och Delhi Half Marathon.

Lelisa gjorde sin maratondebut genom att löpa på 2:04:45 i 2013 års Dubai Marathon. Lelisa vann 2013 Boston Marathon och på grund av attacker som skedde under eventet, gav han tillbaka sin medalj till staden Boston för att hedra alla bomboffer. År 2015 vann han Boston Marathon igen med en tid på 2:09:17 och knep andraplats 2016.

TEAMET
Nike är alltid på jakt efter barriärer att bryta och idén om ett maratonlopp under två timmar har kommit på tal flera gånger. Drivna av en långvarig passion för löpning, började Nike arbeta på en lösning gällande löparskor specifikt framtagna för maraton under 2013. Detta arbete resulterade ett år senare i en heltids strävan om att bryta det två timmar långa maratonrekordet och gjorde att skapandet av Breaking2 laget tog fart.

Breaking2 teamet inkluderar några av världens ledande experter inom biomekanik, coaching, design, konstruktion, materialutveckling , kost, idrottspsykologi och fysiologi. Teamets olika kunskapsbaser syftar till att förstå prestanda ända ner på molekylär nivå. I detta kommer laget granska varje detalj i Breaking2s försök, i allt från att analysera olika väderförhållanden till tröjor – allt för att möjliggöra Eliud, Lelisa och Zersenays möjlighet att maximera sin potential.