Memil har luft under vingarna

Familjeföretaget Memil har gjort en raketkarriär. Från att i år ha lanserat sina två första cykelmodeller kommer företaget redan nästa år att producera 20 modeller. Därtill kommer också både skor, hjälmar och konfektion.

Det började redan för åtta år sedan. Då fick den förre tävlingscyklisten Fredrik Strid en idé om att starta ett eget cykelmärke. Tanken var från första början att han och hans fru Cecilia skulle ha full kontroll på produkterna. Från design och utveckling till montering och försäljning.

– Vi letade på hemsidor och på internet efter cykelproducenter i Taiwan. Det fanns en massa producenter som var intresserade och ville erbjuda oss färdiga koncept. Men vår tanke var från första början att vi skulle ha och utveckla vårt eget koncept, berättar Frerik Strid när jag träffar honom på Swesport mässan.

Det tog åtta långa år med oräkneliga samtal och mailkontakter innan de hittade företaget i Taiwan som de letat efter. Företaget lät Memil ha full kontroll över design och utveckling och gjorde som de unga entrepreörerna ville. Dessutom var de beredda att producera så små volymer som Memil hade råd med.

Förra året designade och utvecklade Cecilia och Fredrik två cykelmodeller som sattes i produktion. Båda i begränsade upplagor på 60 stycken cyklar var. Två cykelbutiker, Sport Shopen i Båstad och Cykelogon i Kalmar vågade satsa på det okända märket och alla cyklar sålde faktiskt slut. Samtidigt har Cecilia och Fredrik skissat på nya modeller som nu finns tillgängliga för återförsäljarna. Det handlar om sammalagt 20 modeller, allt från high-end landsvägscyklar till citybikes i aluminium. Dessutom finns en egendesignad cykelsko, en konfektionsserie för damer och herrar samt en cykelhjälm färdiga för införsäljning.