Bra augusti för sporthandeln

Augusti blev en bra månad för sporthandeln. HUI rapporterar att tillväxten i löpande priser blev 7,9 procent och hittills i år är tillväxten 4,7 procent.

Handelns Utredningsinstitut, HUI, rapporterar i sitt Detaljhandelsindex att detaljhandeln som helhet hade en riktigt bra augustimånad och ökade med 5,1 procent. Plockar vi bort dagligvaruhandeln och enbart tittar på det som kallas för sällanköpshandel och där sporthandeln ingår var augusti en smått fantastisk månad med en tillväxt på 9,3 procent.

Sporthandeln ökade med 7,9 procent vilket gör augusti till årets fjärde bästa månad efter rekordstarten januari–mars. Siffran +7,9 procent avser löpande priser vilket kan översättas till faktisk försäljning. I volym, fasta priser, 4,2 procent och när försäljningen i kronor ökar mer än försäljningen i volym innebär det att prisnivån stiger. Det har den gjort nästan varje månad i år och beror nog till lika delar mindre priskrig och dollarkursen.

Hittills i år har sportbranschen ökat med 4,7 procent vilket är i nivå med ökningen vid samma tidpunkt förr året, då slutade sporthandeln med en tillväxt för helåret på 5,3 procent efter en bra höst och halvdan julhandel.

Bästa branscher under augusti var Heminredning (+18,3 %), Möbler (+16,9 %), Optiker (+16,3 %) och Skor (+16,1 %). Bäst utveckling totalt i år har Optiker (+8,9 %), Bokhandeln (+8,5 %) och Möbler (+6,4 %). Sport ligger på sjätte plats av 13 branscher med sin tillväxt på 4,7 procent.

 

Bra augusti för sporthandeln
Utvecklingen månad för månad sedan januari 2013. Lila staplar avser 2016.