GoPros nya kan flyga

Efter lång väntan presenterade GoPro igår sin nya kamera – Hero5 Black – ihop med en drönare.

GoPro skapade hela segmentet actionkameror när de släppte sin första kamera 2004. Det dröjde dock till 2007 innan det lossnade ordentligt med den digitala GoPro Hero. Resten är så att säga historia.

Nu är GoPro börsnoterat till ett värde av runt åtta miljarder kronor och därför är det en stor grej när de presenterar nya produkter. Nya kameran heter Hero5 och bjuder inte på några större tekniska innovationer även om den har fått en vattentät konstruktion utan extra skal, bättre objektiv, bättre mikrofoner och möjlighet att röststyra den.

Den stora nyheten är istället drönaren Karma. En hopfällbar sak på dryga kilot som har en flygtid på 20 minuter, kan flyga en kilometer bort från fjärrkontrollen, kommer upp i en hastighet på 55 km/h och som har en inbyggd avancerad steady cam för att ge skakningsfria filmer.

En smart grej är att själva steady camdelen går att plocka bort och fästa på ett handstativ för skakningsfria filmer då kameran hålls i handen. Priset för kameran ligger runt 4 300 kronor och drönaren på 8 700 kronor, eller ett paketpris på 11 800 kronor.