Swesport kommer tillbaka i mindre format

Swesport kommer tillbaka i mindre format

Efter ett uppehåll på ett år kommer Swesport tillbaka i november. I det nya formatet vänder sig mässan först och främst till de fristående butikerna. Datum är 27–28 november.

Publicerad

Claes Forsberg

När kedjornas inköpsarbete har blivit snudd på helt centrailserat har Swesports roll som stor sportmässa lite spelat ut sin roll. Därför har Svenskt Sportforum pausat Swesport ett år och ägnat tiden åt att fråga utställare och butiker vad de vill ha ut av en svensk branschmässa. Svaren de fick resulterade i ett nytt mässformat där Swesport nu främst vänder sig till de fristående butikerna.

– Jag har pratat med ett antal för Sverige viktiga och mycket tongivande butiker, säger Claes Forsberg på Svenskt Sportforum. Det finns en tydlig samsyn hos de butikerna om att Swesport behövs, kanske mer än någonsin. Vi är också mycket överens om att grunderna för att Swesport skall genomföras är av helt andra skäl än tidigare.

Anledningarna som butikerna anger för att de vill ha kvar Swesport är att det är effektivt att träffa 4–8 leverantörer på en dag och att den överblick som en mässa ger verkligen hjälper dem i inköpsprocessen när mässan ligger redan i november. De säger vidare, något förvånande kanske, att det inte är nödvändigt att ha färdiga produkter att klämma på. Det viktiga för dem är att tidigt få en koll på stora innovationer och sina viktigaste leverantörers kollektioner.

Svensk Sportforum räknar med att det blir 40–50 leverantörer som ställer ut. De flesta av dessa har varit trogna utställare på Swesport men några är också helt nya och ser Swesport som en bra start och andra är välkända varumärken men som inte ställt ut på Swesport på några år.

– Utställarna är medvetna om att vi nu främst vänder oss till de fristående butikerna och att det kanske bara blir ett femtiotal butiker som kommer till mässan, säger Claes. Men det är viktiga butiker som kommer och som är där för att informera sig om nya produkter.

Svenskt Sportforum har bestämt att utställare på Swesport bara ska vara sådana som tillför sportbranschen något. De kommer inte att godkänna utställare bara för att fylla mässytan – alla utställare ska vara intressanta för besökande butiker.

Datum för nya Swesport är 27–28 november och platsen är Kistamässan, en mässa där Swesports hållits flera gånger tidigare.

– Kista passar oss perfekt, säger Claes. Det är ett bra läge, det finns ett hotell granne med mässan och det är lätt med in- och utlastning av allt material till montrarna. Mässan kommer inte att bli lika stor som tidigare år och montrarna kommer nog att bli enklare men de som vill ställa ut och de som vill besöka  kommer att mötas av en kompakt mässa som gör inköpsarbetet mycket enklare.

Utställarna kommer att vara en mix från de flesta segment i sporthandeln och det kommer vara både konfektion och hårdvara för hösten/vintern 17/18 som visas upp. För de som är specialiserade av alpint och längd följer sedan skidtest i Vemdalen i januari och sedan Åre Inköpsdagar i mars. På Åre Inköpsdagar är det dessutom klart att Team Sportia kommer och avslutar sina inköp.

 

 • Företagsinformation från Sportregistret
 • Företag: Svenskt Sportforum
 • Telefon: 08-505 865 97
 • Verksamhetsinfo: Svenskt Sportforum är en branschorganisation för tillverkare, leverantörer och återförsäljare av sport- och fritidsartiklar i Sverige. Vi arbetar som medlemsorganisation genom att erbjuda utbildning, utveckling, rådgivning, samverkan och verka för en god lönsamhet och tillväxt i branschen. Som intresseorganisation arbetar vi med att stimulera svenska folket till ett aktivt och hälsosamt liv genom att initiera och samordna idrottsaktiviteter, sprida kunskap och aktivt driva frågor via opinionsbildare och i media.
On
Off

0 kommentarer

 • Spana in Nikes nya reklamfilm

  Spana in Nikes nya reklamfilm

  Globala Nike vågar sig på att både vara roliga och lokala i den nya reklamfilmen "Nothing beats a Londoner". Kolla in den, den visar återigen att humor är det bästa vapnet. Det gäller bara att våga.

  Nyheter Martin Willners, i dag, 08:12

 • Bra vinter för längd och snowboard

  Bra vinter för längd och snowboard

  Det har varit en snörik vinter i både Europa och USA, och det har eltt till väldigt bra försäljning av längdskidor och snowboards.

  Nyheter Martin Willners, i dag, 14:27

 • Kallas och Stinas hemliga vapen

  Kallas och Stinas hemliga vapen

  Charlotte Kalla och Stina Nilsson har inlett OS på bästa tänkbara vis. Vi ska på intet sätt förringa deras toppform och fina teknik, men kanske är det så att även Craft har ett finger med i segrarna.

  Nyheter Martin Willners, i dag, 14:18

 • Ledare: Är du rädd för framtiden?

  Ledare: Är du rädd för framtiden?

  Vid årsskiften är det läge för att titta antingen framåt eller bakåt. Jag tycker alltid att det är roligare att titta framåt, så jag ska våga mig på att sia lite om sporthandelsåret 2018. Vad kommer att sälja? Var kommer folk att handla? Vilka innovationer kommer det att snackas om? Hur kommer sportbranschen att utvecklas?

  Nyheter Martin Willners, i dag, 14:04

 • Svag julhandel för sporten

  Svag julhandel för sporten

  Siffrorna för december visar att julhandeln slog rekord igen. För sporthandeln gick det inte lika bra, försäljningen ökade med måttliga 0,9 procent.

  Nyheter Martin Willners, i dag, 10:01

 • Många vinnare på Ispo

  Många vinnare på Ispo

  Att vinna en Ispo Award är ett kvitto på att ens produkt är riktigt bra. I år var det också extra många nordiska varumärken som prisades.

  Nyheter Martin Willners, i dag, 09:39

 • Houdini trollar med klädernas plaggdelar

  Houdini trollar med klädernas plaggdelar

  Du ser ingen skillnad på ett Houdini Rollercoasterplagg och ett vanligt. Ändå kan det vara en av de största revolutionerna för kläder på länge.

  Nyheter Martin Willners, i dag, 09:28

 • OutDoor flyttar till München

  OutDoor flyttar till München

  Nu har European Outdoor Group bestämt sig för plats för deras mässa OutDoor. Det blir München från och med 2019.

  Nyheter Martin Willners, i dag, 09:49

 • Bäst på Ispo: Oakley React

  Bäst på Ispo: Oakley React

  Av alla nyheter på Ispo, var det nog Oakley React som det snackades mest om. För tre år sedan lanserade Oakley Prizmlinserna, och nu när andra tillverkare kommit med liknande lösningar tyckte Oakley att det var dags dra ifrån igen.

  Nyheter Martin Willners, i dag, 14:36

 • Bäst på Ispo: Rottefella Move

  Bäst på Ispo: Rottefella Move

  Vi ska vara helt ärliga och berätta att Rottefellas nya bindning Move har funnits ute i handeln redan i år. Men bara i begränsad upplaga ihop med en Madshusskida. Nästa vinter säljs den löst, och vintern efter det kommer den verkliga revolutionen…

  Nyheter Martin Willners, i dag, 14:30

 • Bäst på Ispo: Craft Fuseknit

  Bäst på Ispo: Craft Fuseknit

  Egentligen är det inte en enskild produkt från Craft som ska lyftas fram. Det är helheten som imponerar väldigt, väldigt mycket.

  Nyheter Martin Willners, i dag, 14:26

 • Bäst på Ispo: Merrell Thermo Rogue

  Bäst på Ispo: Merrell Thermo Rogue

  Merrells senaste vandringskänga, Thermo Rogue, tar vandringskängan rakt in i framtiden. Det är en superlätt och samtidigt extremt tålig känga för höst- och vintervandringar.

  Nyheter Martin Willners, i dag, 14:21

 • Bäst på Ispo: Cake Kalk

  Bäst på Ispo: Cake Kalk

  Stefans Ytterborns nya satsning, elmotorcykeln Cake, har visats upp för världen. Kolla in Kalk som egentligen inte är en motorcykel.

  Nyheter Martin Willners, i dag, 14:13

 • Bäst på Ispo: Tecnica Forge

  Bäst på Ispo: Tecnica Forge

  Tecnica Forge är världens första känga som formas efter kundens fot direkt i butiken. Tekniken är i princip densamma som används i alpina pjäxor. Forge visades upp redan i somras på Outdoor Messe, nu var den en snackis igen.

  Nyheter Martin Willners, i dag, 14:09

 • Bäst på Ispo: Bliz Nova

  Bäst på Ispo: Bliz Nova

  Det händer mycket med linser till goggles just nu, och det mesta handlar om att öka kontrasterna i flatljus. Svenska Bliz har tittat på ett par andra problem – optisk brytning och imskydd. Och de har kommit fram till något helt nytt.

  Nyheter Martin Willners, i dag, 14:04

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Bäst på Ispo: Bergans Stranda

1 kommentar

Patrik: Hej, Vet ni när den snygga anoraken börjar säljas? Mvh: Patrik

Börskurser

Artikelkommentarer

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Prenumerera på Sportfack
 • Ispo Business 01-2018

 • Sportfack 01-2018

 • Sportfack 11-2017

 • Sportfack 10-2017

 • Sportfack 09-2017

 • Sportfack Bike Business 07/08–2017

 • Sportfack 07/08-2017