Nytt regelverk för elcyklar

Nytt regelverk för elcyklar

Den Europeiska kommissionen har presenterat reglerna som ska gälla för el-cyklar och elassisterade cyklar. Produkterna kommer från och med årskiftet i princip att delas i två kategoreier beroende på cyklarnas hastighet.

Publicerad

Det är ett minst sagt snårigt regelverk som EU-kommissionen presenterar och som ska gälla från och med årskiftet. Elcyklar och el-assisterade cyklar kommer i framtiden att klassas i två kategorier som på byråkratspråket har fått benämningarna L1e-A och L1e-B beroende på effekt och hastighet.

I all enkelhet innebär de nya reglerna följande. I den första första kategorin (L1e-A) kommer från och med årskiftet alla elcyklar att klassas som har en maxhastighet på högst 25 km/t och där motoreffekten inte överstiger 1000 W. I denna kategori placeras också elcyklar som inte kräver att föraren själv ska trampa för att motorn ska ge assistans utan som kan köras helt med hjälp av en elmotor.

I den andra kategorin klassas elcyklar och elassisterade cyklar som har en maxhastighet på högst 45 km/t och en högsta motoreffekt på 4000 W. Denna kategori är i praktiken elmopeder, oberoende om motorn kräver att föraren ska trampa eller inte. Dessa fordon ska i framtiden typbesiktigas och kommer att kräva trafikförsäkring.

Sedan innehåller givetvis EU-kommissionens regelvärk otaliga specifikationer som gäller komponenter, motorer och allt som har med elcykeln att göra.

Hur de olika medlemsländerna kommer att förhålla sig till bland annat hjälmtvång, registrering och de olika komponentreglerna återstår att se. Men EU-komissionens kategorier är nu i varje fall fastslagna, en gång för alla.

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Det här är Sveriges bästa nätbutiker

2 kommentarer

sportfack: Det stämmer att näthandeln ofta rear, Rille, men det gör även fysisk handel. Vi tror att mycket av rea-beteendet inom onlineshopping även är ett sätt för handlarna att knyta till sig gdpr-säkrade...

Artikelkommentarer

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842