Sporthandeln backade i april

Efter rekordstora ökningar under årets tre första månader kom bakslaget i april. Sporthandeln backade då med 4,2 procent.

Vi har tidigare rapporterat om att sporthandeln gått fantastiskt bra under årets tre första månader. Januari hade en tillväxt på hela 15,0 procent, februari var nästan lika bra med en tillväxt på 14,4 procent och mars hade inte riktigt samma fart men en tillväxt på 11,3 procent är fortfarande riktigt bra.

I april tog dock det roliga slut. Enligt HUI:s Detaljhandelsindex backade sportbranschen med 4,2 procent och var faktiskt den bransch som gick allra sämst. Snittillväxten för detaljhandeln låg på 1,6 procent och räknar vi bort livsmedel, apotek och Systembolag så låg tillväxten på 4,6 procent.

Ska vi gissa på vad tillbakagången beror på så borde den starka försäljningen i mars av vår- och sommarprodukter ha påverkat. Cyklister och löpare kom igång tidigare och även fotbollslagen började träna utomhus tidigare eftersom det var snöfritt i stora delar av landet i mars och då kom försäljningen i mars istället för i april.

De branscher som gick allra bäst under april var optikerna (+12,0 %), heminredning (+11,9 %), möbelhandeln (+7,9 %) samt järn- och bygghandeln (+6,7 %).

Värt att notera är också att påsken inföll i april förra året men i mars i år vilket också påverkar försäljningen negativt i april.

Den ackumulerade tillväxten för sporthandeln de första fyra månaderna ligger på 2,5 procent. Anledningen till att den inte är högre med tanke på de höga tillväxttalen i januari och februari är att de två första månaderna totalt sett är ganska svaga försäljningsmånader. April väger alltså tyngre än januari och februari.