Sporthandeln backade i april

Sporthandeln backade i april

Efter rekordstora ökningar under årets tre första månader kom bakslaget i april. Sporthandeln backade då med 4,2 procent.

Publicerad

Vi har tidigare rapporterat om att sporthandeln gått fantastiskt bra under årets tre första månader. Januari hade en tillväxt på hela 15,0 procent, februari var nästan lika bra med en tillväxt på 14,4 procent och mars hade inte riktigt samma fart men en tillväxt på 11,3 procent är fortfarande riktigt bra.

I april tog dock det roliga slut. Enligt HUI:s Detaljhandelsindex backade sportbranschen med 4,2 procent och var faktiskt den bransch som gick allra sämst. Snittillväxten för detaljhandeln låg på 1,6 procent och räknar vi bort livsmedel, apotek och Systembolag så låg tillväxten på 4,6 procent.

Ska vi gissa på vad tillbakagången beror på så borde den starka försäljningen i mars av vår- och sommarprodukter ha påverkat. Cyklister och löpare kom igång tidigare och även fotbollslagen började träna utomhus tidigare eftersom det var snöfritt i stora delar av landet i mars och då kom försäljningen i mars istället för i april.

De branscher som gick allra bäst under april var optikerna (+12,0 %), heminredning (+11,9 %), möbelhandeln (+7,9 %) samt järn- och bygghandeln (+6,7 %).

Värt att notera är också att påsken inföll i april förra året men i mars i år vilket också påverkar försäljningen negativt i april.

Den ackumulerade tillväxten för sporthandeln de första fyra månaderna ligger på 2,5 procent. Anledningen till att den inte är högre med tanke på de höga tillväxttalen i januari och februari är att de två första månaderna totalt sett är ganska svaga försäljningsmånader. April väger alltså tyngre än januari och februari.

 

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Uniqlo släpper OS-plaggen: så ser de ut

2 kommentarer

Kalle: Ja men herre min.. vad tamt! Men det här är alltid kul... https://www.expressen.se/sport/satt-betyg-pa-de-varsta-os-kladerna/

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842