We Are Spin Dye vill förändra tygtillverkningen

Vatten är, och kommer ännu mer att bli, en bristvara och färgning av tyger är en vattenförbrukare av stora mått. Nu finns en svensk lösning som helt eliminerar färgningen i stora vattenbad.

Så här går tillverkning och färgning av tyger i syntetmaterial till idag:

  1. Plast färgas vit och sprutas ut ur tunna munstycken för att bli tunna fibrer som spinns till garn.
  2. Garn transporteras till ett väveri som väver kilometer efter kilometer av vita tyger i olika kvaliteter.
  3. De vita tygerna transporteras till ett färgeri där tygerna läggs i varma vattenbad för att färgas in efter kundens önskemål.
  4. Tygerna torkas och kontrolleras mot färgprover så att de har fått den nyans som kunden beställt.

Det är en lång process där färgningen av tygerna inte är en helt rumsren process vad det gäller kemikalier, vattenförbrukning och energiåtgång. Dessutom är det inte helt lätt att få till exakt samma färg i två olika färgningar och att få till samma färg på tygerna och tråden som plaggen senare ska sys med är väldigt mycket ett lotteri.

Det svenska företaget We Are Spin Dye har en lösning som är helt självklar när man får den berättade för sig. Istället för att färga tyger färgar We Are Spin Dye plasten som blir till fibrer som blir till garn som blir till tyger. Borta är färgningen i vattenbad och allt vad den innebär i vattenförbrukning, farliga kemikalier och energiåtgång. Så självklart att jag frågar mig varför det här inte har skett tidigare, tekniken med färgade fibrer är ju på inget sätt ny.

We Are Spin Dye vill förändra tygtillverkningen
Martin Berling med färgboken som rymmer alla färger som We Are Spin Dye kan erbjuda och garantera.

– Det här är absolut ingen ny teknik, bilindustrin gick över till torrfärgning redan på 90-talet, säger Martin Berling som är en av grundarna till We Are Spin Dye. Det vi har gjort är att vi har samarbetat med färgsystemet NCS för att ta fram färgrecept som garanterat färgar fibrerna i rätt färg gång efter gång. Det behövs inga testfärgningar utan det blir alltid den färg som receptet säger.

De färgade fibrerna kan spinnas till olika tjocka garner för att bli totalt olika tyger i slutändan. Det gemensamma är att färgerna i de olika tygerna är exakt likadana. Och att tygerna har producerats utan hög vatten- och energiförbrukning.

– I Kina stänger de färgfabriker för att det inte längre finns något vatten att färga i och när vatten blir en bristvara kommer ska det inte användas i onödiga processer som färgning av tyger, säger Martin.

We Are Spin Dye är precis i startfasen och i den fasen har de bara bjudit in två företag – Fjällräven och Patagonia. Fjällräven kommer redan i augusti med monokrona Re-Kånken där alla delar har exakt samma färg – tyg, band och sömmar.

I steg två kommer de att bjuda in ytterligare tolv varumärken till 2018 men innan dess planerar de att ställa ut på Ispo med en egen kollektion kläder för att visa upp vad som är möjligt med deras teknik och ge inspiration till varumärken som vill hoppa på tåget i ett senare skede.

– Det finns andra fördelar än bara besparing av vatten och energi, säger Jonas Wiehager på We Are Spin Dye. Färgen sitter mycket bättre när den är en del av fibern och bleks inte av solen eller nöts av användning. Det blir mindre spill på grund av fel färg och det sparar tid eftersom ledet med färgning och en extra transport till och från färgeriet tas bort.

We Are Spin Dye samarbetar med fibertillverkare i Kina och hyr in sig på mindre spinnmaskiner så att de kan tillverka så låga serier som 500 kilo per färg. För trenden mot mer miljövänlig tillverkning hänger också ihop med trenden om att bara tillverka så mycket som behövs och därför måste det gå att göra mindre beställningar av en färg.

Fortsättning lär följa och det är kul att se att ännu ett svenskt företag ligger i framkant för att göra sportprodukter lite mer miljövänliga.