Sporthandeln bäst av alla branscher

I Detaljhandelsindex för mars månad ökar sporthandeln med 11,3 procent. För årets första kvartal är sportbranschen den bransch som gått överlägset bäst i Sverige.

Sporthandeln fortsätter att gå fantastiskt bra. Efter att ha startat året med kyla och snö och en ökning på 15,0 procent i januari fortsatte det lite överraskande med en tillväxt på 14,4 procent i februari lite tack vare den extra skottdagen. Och det fortsatte i mars med en tillväxt på 11,3 procent.

Mars är en brytningsmånad då vinter blir till vår och i år kom det skiftet tidigare än vanligt. Det var kanske inte speciellt varmt men snön och isarna var försvunna i stora delar av landet och då satte försäljningen av cyklar, löparskor, vårkläder igång lite tidigare än vanligt och därav de fina siffrorna. Säkert kan den tendensen hålla i sig även i april.

Totalt sett det första kvartalet har sporthandeln ökat med 13,1 procent vilket gör sportbranschen till den bransch av alla som går bäst just nu. Näst bäst tillväxt har möbelhandeln med 9,9 procent följt av järn- och bygghandeln (+7,6 %) och optikhandeln(+5,0). Närmaste konkurrenterna kläd- och skohandeln ökar med 4,3 procent respektive backar med 0,4 procent. Detaljhandeln som helhet ligger på en tillväxt av 5,9 procent första kvartalet och 4,9 procent i mars månad.