Ett LED mot bättre träning

Plågsamma uthållighetstester i laboratorium ersätts av ny LED-teknik som mäter musklernas arbete. Nu kommer BSX Insight till Sverige.

Maximal syreupptagning och mjölksyretröskel är två mått som alla idrottsutövare av rang måste mäta för att ha koll sin aktuella kapacitet och kunna lägga upp en optimal träning. Men det är knappast några njutbara tester i idrottslabben som atleterna tvingas genomgå. Smärtnivåer ska sprängas, nålar stickar i muskler och blodprov tas.

Men nu utlovas ett alternativ som bygger på en LED-baserad sensor som placeras bak på vaden och med hjälp av LED-ljus analyserar hur hårt musklerna arbetar. Utövaren får en kontinuerlig uppdatering av sin uthållighetskapacitet och kan med hjälp av informationen hitta ”träningszoner”. Det vill säga, ligga så nära maximal ansträngning som möjligt, utan att gå igenom det fruktade mjölksyretaket, och på så vis succesivt kunna höja sin prestationsgräns.

Hjälpmedlet heter BSX Insight och är ett amerikansk Kick-Starter-projekt, grundat av Dustin Freckleton och Nithin Rajan. Den senaste uppdateringen av produkten skedde 2015 och lanseras nu på den nordiska marknaden av RLVNT Distribution.

BSX Insight är avsedd för uthållighetssporter och finns för tre olika användningsområden: löpning, cykel och multisport. Utöver idrottsutövarna själva är utrustningen tänkt för tränare, idrottsforskare och gym. Enheten kommunicerar med smarta telefoner och klockor, power meters och datorer. Den går också att koppla samman den med Wahoo Fitness produkter som Elemnt och Kickr Power Trainer. 

BSX Insight säljas i nuläget av Löplabbet i Sverige och norska EFCT. Svensk distributör är RLVNT.

 

Ett LED mot bättre träning
BSX Insight mäter med hjälp av LED-ljus syreupptagning och mjölksyra i musklerna.