Comeback för skalplaggen

Efter flera år med fullt blås på varma plagg var det flera leverantörer som berättade att efterfrågan på skalplagg nu ökar igen. Vändningen beror på att allt fler går över till topptursåkning där de går uppför berget för egen maskin.

De fodrade jackorna och byxorna har dominerat i försäljningen de senaste åren. Folk har helt enkelt tröttnat på att frysa och därför hellre köpt en dunjacka eller jacka med syntetfoder än en tunns skaljacka. På Ispo såg vi dock flera tecken på att skaljackan är på väg tillbaka och den comebacken hänger ihop med det ökade intresset för topptur eller skitouring.

Skitouring är nämligen rejält pulshöjande och då vill du inte har för varma plagg på dig. Du vill också att plaggen sitter ganska tajt eftersom varm luft i luftfickor mellan kroppen och jackan kan kondenseras och då blir underställ och eventuellt mellanlager direkt fuktigt. Renodlade touringplagg har ofta en vindtät framsida och en mer ventilerande baksida och är snudd på alltid tillverkade i stretchmaterial.