Marsblade testar grafen

Marsblade testar grafen

Marsblade kan bli det första svenska sportmärket som använder grafen i sina produkter. De har nyligen tilldelats ett pris på 100 000 kronor för att testa materialet.

Publicerad

Materialet grafen är bara en atom tjockt.

Marsblade, eller Flow Motion Technology som bolaget heter, vann nyligen SIO Grafen Innovationstävling för sin idé att använda grafen för att stärka upp skenan i märkets skenor för skridskor. Tävlingen hade 47 bolag och sju av dessa prisades med 100 000 kronor vardera för att kunna forska vidare på användningen av grafeni sina produkter.

Grafen är ett material som både är extremt starkt och extremt lätt. Styrkan ska vara 300 gånger starkare än stål och eftersom materialet bara är en atom tjockt är det också extremt lätt – det väger bara 0,77 mg per kvadratmeter. Materialet vann Nobelpriset 2010 och hittills har Head haft ensamrätt på att använda det i sportprodukter och de har gjort så i Heads skidor och rackets. 

Nu är det fritt fram för andra märken att använda materialet men eftersom det är ett så speciellt material krävs det också en del forskning för att lära sig hur det fungerar. Vinnova har statens uppdrag att se till att Sverige blir världsledande på att använda grafen och Chalmers är själva knutpunkten för forskningen.

Det Marsblade ska göra är alltså att använda grafen för att stärka upp skridskoskenorna.

– Med hjälp av prispengarna kan vi undersöka hur materialet grafen kan användas i våra isskenor så att de blir ännu mer vridstyva, lättare och starkare, säger Per Mårs, uppfinnare av Flow Motion Technology.

– Marsblade är en spännande produkt där grafens styrkor verkligen kan bli en konkurrensfördel. Marsblade har stor chans att bli den första svenska sportprodukten som använder grafen och en riktig milstolpe i utvecklingen, säger Anders Bohman, ansvarig för tävlingen och affärsutvecklare på Chalmers Industriteknik.

 

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

De tog hem Scandinavian Outdoor Award

1 kommentar

High Coast Outdoor: Stort grattis Polygiene! Pacsafe´s masker Viraloff i samarbete med Polygiene finns på hyllan hos oss med nästa vecka, så hör av er om ni vill veta mer. David/High Coast Outdoor

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842