Snygg mask mot ful luft

Svenska Airinum har utvecklat fram en andningsmask för folk i luftförorenade storstäder. En mask som ska kunna bli en trendig accessoar.


Snygg mask mot ful luft
Fredrik Kempe är en av fyra grundarna av Airinum.

Historien om Airinum börjar när Alexander Hjertström åkte till Indien för att plugga och fick tillbaka sin barndoms astma på grund av den dåliga luften. I sin jakt på andningsskydd upptäckte han snart att utbudet inte svarade upp till hans behov. Hemma igen var luften visserligen renare men tanken på en effektiv och dessutom snygg andningsmask var väckt. Och förverkligas tillsammans med kompisarna Fredrik Kempe, Johannes Herrman och Mehdi Rejraji. 

Resultatet är en mask som på insidan består av ett filter i tre lager som enligt uppgift tar bort 99 procent av alla luftpartiklar, inklusive pollen, virus och bakterier.  Filtret är utbytbart och masken har två ventiler som underlättar utandningen. För att tilltala stadsbon har energi lagts på designen och möjligheten att välja olika tryck.  

– Vi tycker inte funktionalitet ska behöva kompromissa med design. Våra masker är därför designade som vilket annat klädesplagg som helst, säger Fredrik Kempe.

Startkapital till den första produktionen hoppas grundarna få in genom den lansering företaget gjorde på Kickstarter före jul. 

– Masken kommer till en början att sälja online, berättar Fredrik Kempe.