Quiksilver under rekonstruktion

Quiksilver under rekonstruktion

Quiksilver – ett av världens största sportmodeföretag – har begärt sig själva att hamna under rekonstruktion. Rekonstruktionen gäller enbart den amerikanska verksamheten.

Publicerad

Börskurvan de senaste tio åren.

Det var i onsdags som Quiksilver meddelade att de ansökt om att behandlas under det som i USA kallas för Chapter 11 och som kan jämföras med en rekonstruktion. Chapter 11 används för att företaget inte ska sättas i konkurs utan kunna drivas vidare fram till dess att en ny ägare och finansiell lösning har hittats.

Quiksilver har haft flera dåliga år bakom sig och fram till beskedet om Chapter 11 hade börskursen rasat med 79 procent sedan ärsskiftet. Efter beskedet om Chapter 11 tappade börskursen ytterligare 78 procent och såldes för tio cent. För tio år sedan var börskursen uppe i över 15 dollar så raset har varit enormt.

Värt att notera är att det är den amerikanska verksamheten som går dåligt, Quiksilvers dotterbolag i Europa och Asien omfattas inte inte av rekonstruktionen och de går dessutom väldigt bra.

– Alla tre varumärkena – Quiksilver, Roxy och DC – ligger i egna bolag i Europa och USA, säger Johan Bergman på Skate Out som är distributör i Sverige för alla tre märkena. Vi handlar allt från det europeiska bolaget och de var direkt på morgonen när nyheten om Chapter 11 släpptes ute och betonade att de inte alls påverkas av det som händer i USA just nu. Företagsstrukturen har byggts upp så att verksamheterna i USA, Europa och Asien inte inte ska dras med ifall en av dem faller. Jag är inte på något sätt orolig för vår del men det är klart att det inte är bra när det skrivs svarta rubriker om Quiksilver. Vi har i alla fall fått en väldigt bra start med Quiksilver sedan vi tog över det i somras. Vi slog budget för vår/sommar 2016 redan i början av augusti och har kommit in på både corebutiker och kedjor som inte jobbat med varumärkena på några år. Det har gått klart bättre än vi förväntade oss..

Planen just nu är att riskkapitalbolaget Oaktree ska gå in och rädda Quiksilver USA. De har redan gått in och räddat Billabong, en av Quiksilvers stora konkurrenter, och för första gången sedan 2011 redovisade Billabong i somras en vinst. En majoritet av Quiksilvers fordringsägare har redan ställt sig positiva till en rekonstruktion med Oaktree som ny ägare. Samtidigt fungerade det inte att Oaktree satt i styrelsen frö Billabong samtidigt som de vill gå in i Quiksilver så därför har de lämnat sina styrelseposter i Billabong men kvarstår som stor ägare.

Anledningen till att Oaktree inte går in och rakt av köper Quiksilver nu när aktiekursen är så låg ryktas vara för att de vill komma ur kostsamma långtidskontrakt med atleter och fastighetsägare. En av de första åtgärderna blir nämligen att stänga ner en stor del av Quiksilvers egna butiker i USA. Gissningsvis finns det också sura rester kvar från det att de tvingades sälja Rossignol för ett betydligt lägre pris än de köpte det för några år sedan.

Vi lär få återkomma och berätta vad som händer. Enligt Johan på Skate Out hoppas Quiksilver att rekonstruktionen är klar redan i januari.

 

 

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Sommarläsning: Djuplodande intervju med Marcus Wibergh

2 kommentarer

Jan.jonsson@future.se: Mycket förvånande att Marcus inte med ett enda ord, skänker alla leverantörer som fått ta stora avskrivningar av fordringar, en enda tanke. Istället nämner han att det inte är någon idé att ägarna...

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842