Tyska Globetrotter i Fenix klor

Tyska Globetrotter i Fenix klor

Fenix Outdoor är numera ensam ägare av Friufts Retail Europe och därmed tvåa i det europeiska butiksledet med bland annat tyska outdoorkedjan Globetrotter.

Publicerad

Det var i juni som Fenix Outdoor International meddelade att bolaget hade köpt ut minoritetsägarna ur Friufts Retail Europe, även kallat Frilufts. I bolaget ingår outdoor-kedjorna Naturkompaniet, finska Partioaitta och tyska Globetrotter. Tillsammans når de tre kedjorna en årsförsäljning på cirka 260 miljoner Euro, vilket placerar Frilufts på andra plats bland  Europeiska butiksgrupper inom outdoor. 

Tack vare kontrollen över Frilufts är Fenix numera också ensam ägare av Globetrotter – Tysklands största återförsäljare av outdoor, med sju "megastores", några mindre butiker och tre outlets. Dessutom äger Globetrotter 25 procent av Transa, Schweiz största outdoorkedja. Globetrotters försäljning var på 206 miljoner Euro för redovisningsåret som slutade i februari 2014. 

Vägen till full kontroll över Globetrotter inleddes tidigt 2014 när Fenix förvärvade 20 procent av kedjan. I november samma år slogs Globetrotter samman med Naturkompaniet och Partoaitta under Frilufts paraply. Sammanslagningen innebar att Fenix 60 fick procent i Frilufts, som i sin tur hade 100 procents ägande i de tre kedjorna. 

När Fenix i juni förvärvade de resterande 40 procent i Frilufts skedde betalning i forma av 210 000 B-aktier i Fenix Outdoor och en halv miljon Euro i cash. 

Artikeln bygger på fakta från SIG Europe och Fenix Outdoor. 

 

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Nikes nya strategi – vänder många sportbutiker ryggen

7 kommentarer

Philk Night: Så är det säkert oxå. Men strategiskt så är det ett faktum att ett fåtal av de som har tillgång till Nike nu får det framöver. Allt enligt den plan de redovisat. Så vad är en hållbar strategi för en...

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206