Löpning och uteliv lockar svenskarna

Löpning och uteliv lockar svenskarna

Landets fyra stora mediehus har i en gemensam undersökning kartlagt svenskarnas största intressen. Nyttig läsning även för oss i sportbranschen.

Publicerad

Det är undersökningsföretaget Sifo som på uppdrag av Bonnier, Egmont, Aller Media och Albinsson & Sjöberg har intervjuat 2 000 personer om vilka deras största intressen är.

Att lyssna på musik toppar listan, med 38 procent av de tillfrågade. Närmast därefter kommer att läsa, resa, se på film, mat och dryck och tv-tittande. Men redan på tionde plats kommer första intresseyttringen som är intressant för sporthandeln, nämligen hälsa och friskvård. Det är naturligtvis ett vitt begrepp men innehåller bland annat motions- och styrkebiten.

Riktigt högt hamnar också friluftsliv och äventyr samt löpning och joggning, 20 respektive 18 procent av de tillfrågade.

 Lite förvånande är att bara 15 procent är intresserade av nationalsporten fotboll. Det är lika många som anger skidåkning som intresse, vilket är ett tänkvärt faktum då många sportbutiker har valt bort skidsegmentet samtidigt som de flesta har fotboll i sortimentet.

En annan reflektion är att bara två procent är intresserade av uthållighetsidrott, vilket visar att den mediala och marknadsföringsmässiga vurmen för extrema uthållighetssporter inte nödvändigtvis speglar den stora allmänhetens intresse.

 Undersökningen pekar också på skillnader mellan mäns och kvinnors intressen. Inte helt oväntat är fler män än kvinnor (inom parentes) intresserade av fotboll, 23 (7) procent. Motsvarande gäller också intresset för att se och läsa om sport, 20 (9), cykling, 15 (11) samt jakt och fiske, 15 (3). Omvänt är det fler kvinnor än män (inom parentes) som lockas av hälsa och friskvård 31 (12), gruppträning, 15 (4), yoga, 8 (1), ridning, 7 (1) och simning 7 (3).

Intressen som delas lika mellan könen är friluftsliv och äventyr, löpning och joggning, skidåkning, styrketräning och handboll.

 

Svenskarnas favoritintressen

Listan nedan visar enbart de intressen som har betydelse för sporthandeln. De tillfrågade fick ange flera intressen. 

Hälsa och friskvård.............22 %

Friluftsliv och äventyr..........20 %

Löpning/joggning...............18 %

Skidåkning........................15 %

Fotboll..............................15 %

Styrketräning....................15 %

Se på och läsa om sport.....14 %

Cykling............................13 %

Jakt och fiske.....................9 %

Gruppträning.....................9 %

Ishockey...........................9 %

Golf..................................8 %

Yoga................................5 %

Simning...........................5 %

Ridning............................4 %

Innebandy.......................4 %

Friidrott...........................4 %

Handboll..........................3 %

Uthållighetsidrott..............2 %

Basket............................1 %

 

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Uniqlo släpper OS-plaggen: så ser de ut

2 kommentarer

Kalle: Ja men herre min.. vad tamt! Men det här är alltid kul... https://www.expressen.se/sport/satt-betyg-pa-de-varsta-os-kladerna/

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842