Sport och IT möts i Åre

Den 25 mars anordnas Internet of Sports Day i Åre, med seminarier om hur informations- och kommunikationsteknologi tillsammans med sport kan skapa nya produkter för bland annat sporthandeln.

Internet of Sports Day är en seminariedag som riktar sig till både sportbranschens produktutvecklare, designers och tillverkare, och IT- och teknikbranschen, berättar Jin Moen på Swedish ICT som arrangerar dagen tillsammans med Peak Innovation och Nationellt Vintersportscentrum. Swedish ICT är en grupp av ledande forskningsinstitut inom informations- och kommunikationsteknik

– Vi vill skapa en mötesplats där teknikleverantörer och utvecklare kan hitta nya tillämpningsområden och där sportbranschen kan hitta nya funktioner och features till sina produkter. 

Vad kan dagen ge deltagare från sporthandeln?

– Vårt mål är att sporthandeln och sportbranschen kan få upp ögonen för den roll som informations- och kommunikationsteknologi spelar för produktutvecklingen och hur stor potentialen är för uppkopplade sportprylar, kläder och tjänster. 

Deltagarna får bland annat se och höra hur sensorer och dataanalys kan bidra till att höja prestationer hos elitidrottare, men också fungera som motivation och underhållning för den som tränar ett par gånger i veckan. En av föreläsarna är Mikko Malmivaara, från Clothing+, som berättar om sensorer integrerade i kläder och hur produkter från sportens värld snart även kommer i vardagskläder.  

– Det handlar också om hur digitalisering skapar nya möjligheter för hur vi upplever sport, både på arenan och hemma i soffan. Sporten är i många fall en viktig katalysator för produktutveckling, säger Jin och tar som exempel hur aktionsporterna har drivit på utvecklingen av bärbara kameror.

Programmet under dagen är uppdelat i fyra huvudteman: Prestation och teknik, upplevelse och engagemang, kläder och utrustning samt prylar och tjänster. Det är första gången som Internet of Sports Day genomförs som ett självständigt event. 2013 arrangerades det i samband med SICS Software Weeks på Kistamässan, utanför Stockholm.