Rekordår för Giant

Världens största cykeltillverkare Giant, hade ett rekordår 2014. Tillväxten var bra både på den europeiska marknaden och i Kina.

Den taiwanesiska cykeltillverkaren håller fortfarande titeln som världens största cykelproducent. Förra året blev dessutom företagets bästa genom alla tider vilket betydde en omsättning på drygt 15 miljarder kronor globalt. Tillväxten var god både på den europaiska marknaden och i Kina. Jätteriket är också Giants största tillväxtområde trots att länderna officiellt inte har några diplomatförbindelser. Cykeltillverkarens siffror överensstämmer väl med siffrorna för Taiwan generellt. Över en fjärdedel av landets export går nämligen till Kina.

Men det är inte bara globalt som Giant har haft ett lyckat år 2014. Det samma gäller också för den svenska marknaden. Jaguarverken som är leverantör här hemma för Giant presenterar också rekordsiffror för förra året.

– Det är inte bara Giant som sålde bra för oss förra året. Alla våra produkter hade en bra ökning, säger Patrik Fors, ekonomischef på Jaguarverken i Sundsvall.

I Sverige är det speciellt mountainbike-cyklarna från Giant so sålde riktigt bra. Jaguarverken var med och sponsrade bland annat Lida Loop-loppet och var överhuvudtaget synligt i mtb-kretsarna. Men även elcyklarna sålde bra.

– Vi hade en stabil tillväxt på elcyklarna också. Men det blev nog inte den där ketchupeffekten som många förväntade sig. Jag tror att det har med det att göra att så många nya aktörer började sälja elcyklar förra året, säger Patrik Fors.

Även 2015 blir ett bra år för elcyklarna tror man på Jaguarverken. Hittils har ökningen varit på 20-25 procent årligen och den trenden väntas hålla i. Däremot säljs elcyklar både på Biltema och hos de stora kedjorna vilket gör att tillväxten för de enskilda leverantörerna inte blir lika stor. Jaguarverken tror att deras ökning på elcykelmodellerna rör sig kring 4-5 procent.