Team Sportia får finsk ägare

Team Sportia får finsk ägare

Publicerad

Team Sportia har hittat en ny ägare i finska SGN Group. Med en stark ekonomisk ägare kan Team Sportia titta framåt och tävla på lika villkor.

Det har varit ett par turbolenta år för Team Sportia och även om utmaningarna långt ifrån är över så är det ändå med en känsla av att det nu blir lite lugn och ro som Team Sportias vd Anders Edvardsson berättar om kedjans nya ägare.

– Det är ingen hemlighet att vi har letat efter en ny ägare, säger Anders. Mer specifikt har vi letat efter en ägare som kan handel och som delar våra värderingar om att service och kompetens är viktiga delar för att lyckas i framtidens handel. Det är precis det vi har hittat i finska SGN Group som både äger den finska sportkedjan Sportia och som jobbar med distribution inom motor och lantbruk. Det är verkligen en perfect match.

SGN Group är ett familjeägt bolag som äger varumärket Sportia men som driver kedjan på franchisebasis precis som Team Sportia i Sverige. Sportia påminner en hel del om Team Sportia i storlek på butiker och sortiment, till exempel är både längd och hockey viktiga delar precis som de är för Team Sportia. De ser sig också som den lokala handlaren som mer konkurrerar med servic och kompetens än med pris på samma sätt som Team Sportia gör. De går nu in och blir majoritetsägare med 67,5 procent av aktierna, resterande del ägs fortfarande av butiksägare över hela landet.

– Både Team Sportia som kedja och alla butiker behöver en stabil ägare som är långsiktig för att vi ska kunna jobba framåt, säger Anders. Jag ser inte det här som att vi går i mål, snarare som att vi nu får ställa oss på startlinjen och vara med och tävla med de andra på lika villkor. Det har varit några tuffa år inär både leverantörer och banker varit nervösa över vår framtid men nu får vi en trygghet som gör att alla kan satsa framåt.

På kort sikt kommer det handla en hel del om att ordna upp en massa saker praktiskt som har med ägarbytet att göra, därefter kommer det att hända en hel del saker som blir mer synliga utåt.

– Vi har en hel del idéer och projekt som har pausats de senaste åren som vi nu ska dra igång, säger Anders. Och sedan gäller det att hitta synergier mellan oss och Sportia och det kommer att vara allt ifrån inköp, logistik, kassasystem och sortiment. Det vi inte kommer att samordna är namnen, vi ska heta Team Sportia och de behåller sitt Sportia.

Team Sportias butiksägare har varit med under förhandlingarna som har pågått ett tag och majoriteten av butiksägarna är väldigt positiva till de nya ägarna. Anders Edvardsson går från att vara tf vd till att bli vd "på riktigt". Själva ägarbytet skedde 7 december då avtalet skrevs på och rent praktiskt skedde det genom en nyemission.

Team Sportia har idag 105 butiker plus ett antal butiker som samarbetar med inköp. Sportia i Finland har 56 butiker.

– Det kommer att krävas mycket och hårt arbete de kommande åren, säger Anders. Det är tuff konkurrens idag men med en så stark och långsiktig ägare har vi nu förutsättningarna för att göra det jobb som krävs. När våra handlare får lite trygghet kan de fokusera på att utveckla sina butiker, sitt sortiment och sin kompetens. Det här känns oerhört bra.

 

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Stort antal medarbetare har tvingats lämna Lundhags

3 kommentarer

Mattias, red: Nej. Ja absolut om det går, dvs om Lundhags/Brav svarar nästa gång vi hör av oss.

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842