Röjk vill ut i världen

Röjk vill ut i världen

Publicerad

Outdoorföretaget Röjk har fått in en fot på den tyska marknaden. Samtidigt vill företaget fortsätta att växa i de butiker i Sverige man redan samarbetar med.

Det är en anspråkslös början, men likväl en början på något större. Från och med i höst finns nämligen Röjks produkter i den tyska outdoorkedjan Globetrotters butik i Hamburg. Att det lilla svenska företaget Röjk som bara funnits i drygt fyra år, redan överhuvudtaget finns ute i Europa är i sig en rätt stor grej.

– Vi vill fortsätta växa organiskt i Sverige och samarbeta med butiker som har kunskapen att sälja våra produkter. Att vi nu kommer in på Globetrotter-butik är stort men ställer också nya krav på oss. Samtidigt är vi i en fas där vi vänder våra blickar mot nya internationella marknader, säger Linus Zetterlund, marknadschef på Röjk.

Den tyska outdoorkedjan Globetrotter hade redan tidigare visat intresse för Röjks produkter men killarna hade tackat nej till de inviterna. Främsta orsaken till det var att företaget inte var säkra på om de kunde leverera de volymer som Globetrotter önskade och behövde. Men när den tyska sportkedjan gick med på att ha Röjks produkter i bara en av sina butiker tyckte företaget att samarbetet skulle fungera.

Röjk finns idag förutom i Tyskland i nio stycken länder. Meningen är att i en snar framtid också finnas i Beneluxländerna. Målet är att få produkterna in i specialistbutiker för att behålla varumärkets trovärdighet.

Inte heller i Sverige jagar företaget nya återförsäljare eller försöker komma in på de stora sportkedjornas butiker.

– Vi tycker att det känns bättre att istället växa i de butiker som vi redan samarbetar med, säger Linus Zetterlund.

Röjk fick egentligen sin början redan 2007 när grundaren Jan Fahrenheit Betros under sin studietid utvecklade ett plagg med en innovativ stickning. Plagget vann en utmärkelse, Innovation for Extremes Awards. Produkten finns fortfarande i Röjks kollektion och heter idag Tvister Helmet Hood och är mönsterskyddad. För att tillverka plagget fick Jan hjälp av sin mormor som var en pensionerad sömmerska. Det första plagget ledde så småningom till nya produkter och till att företaget Röjk grundades.

Idag vill Röjk fortsätta att producera och utveckla innovativa produkter. Till exempel har de vidareutvecklat ett garn bestående av merinoull och primaloft och tillverkat ett underställ i materialet. Understället fick namnet Primaloft Superbase och vann bland annat SOG:s pris för bästa plagg. Det var första gången som någon hade använt garnet i ett underställ.

Understället fick också den amerikanska materialtillverkaren Primaloft att ge företaget ensamrätt att fortsätta utvecklingen av garnet. Inte illa för ett företag med tre anställda.

Röjk har valt att tillverka sina kläder i Estland förutom strumporna som görs i Spanien. Det beslutet togs för att de ska kunna hålla bättre koll på produktionen och produkternas kvalitet samt hålla nere fraktavstånden. Ett beslut som Röjk inte behövt ångra.

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Granitbiten och Marmot går skilda vägar

11 kommentarer

Göran S: Det kan nämnas att varken Granitbiten eller ROSWI är distributör för de märken vi diskuterar. De är/var i bägge fallen agenter.

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842