Nishiki lanserar elcykel

Göteborgsbaserade cykeltillverkaren Nishiki har lanserat sin första elcykel. Modellen heter Assist och är resultatet av ett projekt som pågått i över ett år. Men nu finns cykeln i två modeller.

Det har varit mycket hysch-hysch kring Nishikis projekt att utveckla en egen elcykel. När Sportfack besökte fabriken i Göteborg förra senhösten vägrade ägarna Rickard Ölander och Linus Lindgren att överhuvudtaget kommentera deras pågående projekt. Idag är resultatet av det idoga arbetet klart och de första exemplaren av Assist-cyklarna levereras som bäst till cykelhandlarna.

– Vi skulle ha presenterat modellen redan i våras men fick leveransproblem på ramarna. Det är en helt ny modell på alla sätt och vis och därför blev det förseningar i produktionen, säger Linus Lindgren, produktansvarig på Nishiki.

När projektet startade anlitade Nishiki sju stycken teståkare som fick var sin prototyp att använda. Företaget hade kontinuerliga möten med teståkarna under projektet för att komma fram till de bästa lösningarna för en elcykel. Resultatet blev en lätt och smidig hybridmodell med elmotorn placerad i baknavet och batteriet i ramens underrör. På det sättet fick man ner tyngdpunkten vilket gör cykeln smidig och lätt hanterlig. Ett uttalat önskemål av samtliga testförare.

– En skillnad på vår elcykel och andra modeller är att Assist går att cykla med även när motorn avslagen. Den är så pass lätt och följsam att det funkar bra, säger Linus Lindgren.

De båda Assist-modellerna har unisexramar i aluminium med lågt insteg vilket gör cykeln smidig och lätt hanterlig. Den låga tyngdpunkten och ramgeometrin gör cykeln också stabil. Företaget valde att installera de danska Promvech-elmotorna i sina modeller istället för att välja någon av de stora globala elmotorjättarna.

– Vi kände redan från början att det skulle bli lätt att samarbete med Promvech. De lyssnade på oss och våra önskemål trots att vi är relativt små cykeltillverkare, säger Linus Lindgren.

Vikten på Assist SL är bara dryga 17 kilo vilket är mycket lättare än de flesta andra elcyklarna ute på marknaden. Ändå har cykeln samma prestanda som är vanligt när det gäller dagens elcyklar. Räckvidden för cykeln är mellan 3 till 8 mil beroende på underlaget, vilken effekt cyklisten kör på och vilken temperatur som råder.

Cykelhandlarna har visat ett stort intresse för Nishikis elcykel och de första leveranserna är som bäst på väg ut till butikerna. Som vanligt är det slutkonsumenterna som avgör om Assist blir en hit nästa sommar.