Google går Kungsleden

Foto: Lars Thulin

Google går Kungsleden

Publicerad

Nästa år kommer det bli möjligt att gå Kungsleden virtuellt. Igår påbörjade nämligen fotograferingen för Google Maps Street View.

Genom Googles gatuvyfunktion kan man besöka platser runt om i hela världen och samtidigt bjudas på ögonblicksbilder av historien. Främst rör det sig om tätbefolkade områden men med hjälp av kameran Trekker, som bärs i en ryggsäck, har Google även börjat dokumentera mer svårtillgänglig terräng. Trekker har till exempel använts för att fotografera Grand Canyon, Galapagos, Vendigs kanaler och pyramiderna i Giza.

Nu är det alltså dags för Sverige och Kungsleden och igår utgick en liten expedition från Abiskos Turiststation med en Trekker. Initiativet är ett samarbete mellan Google och Svenska Turistföreningen (STF) och bilderna av området kring Abisko och delar av Kungsleden kommer att finnas tillgängliga på Google Maps Street View under nästa år.

– Vi är oerhört stolta och glada att vi i samarbete med Google kommer kunna tillgängligöra Kungsleden för hela världen och locka mer besökare till Sverige och våra fantastiska fjäll. Vi vet att vandring är en av de stora trenderna och detta gör att folk inte bara kan bli inspirerade utan även att de kan planera sin tur på ett helt annat sätt, säger Magnus Ling, vd STF, i ett pressmeddelande

Trekker på väg upp i liften på STF Abiskos hemmaberg Nuolja. Nedaför skymtar STF Abisko Turiststation. Foto: Lars Thulin

Trekker-kameran är utrustad med 15 linser riktade åt olika håll och tar bilder varje 2.5 sekund, vilket möjliggör 360-graders panoramabilder. Bilderna sammanfogas sedan och göras tillgängliga via Google Maps Street View. Hittills omfattar dokumentationen över 3000 städer i fler än 50 länder.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Sommarläsning: Djuplodande intervju med Marcus Wibergh

2 kommentarer

Jan.jonsson@future.se: Mycket förvånande att Marcus inte med ett enda ord, skänker alla leverantörer som fått ta stora avskrivningar av fordringar, en enda tanke. Istället nämner han att det inte är någon idé att ägarna...

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842