Google går Kungsleden

Nästa år kommer det bli möjligt att gå Kungsleden virtuellt. Igår påbörjade nämligen fotograferingen för Google Maps Street View.

Genom Googles gatuvyfunktion kan man besöka platser runt om i hela världen och samtidigt bjudas på ögonblicksbilder av historien. Främst rör det sig om tätbefolkade områden men med hjälp av kameran Trekker, som bärs i en ryggsäck, har Google även börjat dokumentera mer svårtillgänglig terräng. Trekker har till exempel använts för att fotografera Grand Canyon, Galapagos, Vendigs kanaler och pyramiderna i Giza.

Nu är det alltså dags för Sverige och Kungsleden och igår utgick en liten expedition från Abiskos Turiststation med en Trekker. Initiativet är ett samarbete mellan Google och Svenska Turistföreningen (STF) och bilderna av området kring Abisko och delar av Kungsleden kommer att finnas tillgängliga på Google Maps Street View under nästa år.

– Vi är oerhört stolta och glada att vi i samarbete med Google kommer kunna tillgängligöra Kungsleden för hela världen och locka mer besökare till Sverige och våra fantastiska fjäll. Vi vet att vandring är en av de stora trenderna och detta gör att folk inte bara kan bli inspirerade utan även att de kan planera sin tur på ett helt annat sätt, säger Magnus Ling, vd STF, i ett pressmeddelande

Google går Kungsleden
Trekker på väg upp i liften på STF Abiskos hemmaberg Nuolja. Nedaför skymtar STF Abisko Turiststation. Foto: Lars Thulin

Trekker-kameran är utrustad med 15 linser riktade åt olika håll och tar bilder varje 2.5 sekund, vilket möjliggör 360-graders panoramabilder. Bilderna sammanfogas sedan och göras tillgängliga via Google Maps Street View. Hittills omfattar dokumentationen över 3000 städer i fler än 50 länder.