Värmebölja inget hinder för sportbranschen

Sporthandeln fortsätter att trumma på. Även i juli månad ökade tillväxten i branschen.

Många bedömare befarade att värmeböljan som belägrade Sverige under juli skulle påverka handeln negativt. Så blev det dock inte.

För sportbranschen blev det femte månaden i rad med positiv tillväxt. I löpande priser ökade försäljningen med 2,0 procent vilket innebär att handeln under årets sju första månader ökat med 4,0 procent jämfört med samma period förra året. I fasta, kalenderkorrigerade priser ökade försäljningen med 4,2 procent vilket ger en ackumulerad tillväxt för årets sju första månader på 7,6 procent.

Detaljhandeln som helhet ökade med 2,3 procent både vad det gäller löpande och fasta priser. Den ackumulerade tillväxten för årets sju första månader var 3,2 procent i löpande priser samt 3,6 procent i fasta, kalenderkorrigerade priser. Under juli gick det bäst för branscher som Bok- och pappershandeln, Elektronikhandel samt Klädhandeln. I andra änden av skalan hittar vi Guldsmedshandeln, Skohandeln och Färghandeln.

Enligt HUI Research ligger tillväxten hittills i år i linje med helårsprognosen. Hösten kommer att bjuda på starka jämförelsetal från förra året men trots det tror HUI på positiva siffror även senare under året. I slutet av september kommer HUI med en ny konjunkturrapport med uppdaterade prognoser.