Lägre kortavgifter att vänta

Lägre kortavgifter att vänta

Publicerad

EU-domstolen har slagit fast att kontokortsföretagens avgifter har brutit mot EU:s konkurrensregler. Ett nytt avgiftstak kan vara på plats inom ett halvår.

Frågan om kontokortsavgifterna har varit en riktig långkörare i EU:s korridorer. Tvisten mellan EU och kontokortsföretagen började 2007 när EU-kommissionen slog fast att kontokortsföretaget Mastercards mellanbanksavgifter stred mot unionens konkurrensregler. Mastercard överklagade beslutet till EU-domstolen och sedan dess har det tvistats.

Nu har dock domstolen fattat sitt beslut och utfallet blev att Mastercards överklagan avslogs vilket välkomnas av Svensk Handel. Mellanbanksavgifterna för europeiska konsumenter och företag uppgår till drygt 80 miljarder kronor årligen.

– Det här är en mycket viktig dom eftersom allt fler betalningar sker med kort i dag. De höga avgifterna på kortbetalningar hämmar handeln vilket drabbar både konsumenterna och tillväxten på den europeiska marknaden. Jag förutsätter att den svenska regeringen driver på så att EU-länderna kan enas om ett sådant förslag under hösten. Det skulle leda till stora besparingar för Europas konsumenter och företag, säger Bengt Nilervall, ansvarig för betalfrågor på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

EU-kommissionens förslag till nytt regelverk innebär bland annat:

  • ett tak på förmedlingsavgiften på 0,2 % för debetkort och 0,3 % på kreditkort, med en möjlighet för medlemsländerna att sätta lägre avgifter
  • dock maximalt 7 eurocent för debetkorttransaktioner
  • att även kommersiella kort ska omfattas av denna reglering
  • att implementeringen av dessa avgiftstak, såväl nationella som mellan länder, bör göras inom 6 månader
On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Sommarläsning: Djuplodande intervju med Marcus Wibergh

2 kommentarer

Jan.jonsson@future.se: Mycket förvånande att Marcus inte med ett enda ord, skänker alla leverantörer som fått ta stora avskrivningar av fordringar, en enda tanke. Istället nämner han att det inte är någon idé att ägarna...

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842