Lägre kortavgifter att vänta

EU-domstolen har slagit fast att kontokortsföretagens avgifter har brutit mot EU:s konkurrensregler. Ett nytt avgiftstak kan vara på plats inom ett halvår.

Frågan om kontokortsavgifterna har varit en riktig långkörare i EU:s korridorer. Tvisten mellan EU och kontokortsföretagen började 2007 när EU-kommissionen slog fast att kontokortsföretaget Mastercards mellanbanksavgifter stred mot unionens konkurrensregler. Mastercard överklagade beslutet till EU-domstolen och sedan dess har det tvistats.

Nu har dock domstolen fattat sitt beslut och utfallet blev att Mastercards överklagan avslogs vilket välkomnas av Svensk Handel. Mellanbanksavgifterna för europeiska konsumenter och företag uppgår till drygt 80 miljarder kronor årligen.

– Det här är en mycket viktig dom eftersom allt fler betalningar sker med kort i dag. De höga avgifterna på kortbetalningar hämmar handeln vilket drabbar både konsumenterna och tillväxten på den europeiska marknaden. Jag förutsätter att den svenska regeringen driver på så att EU-länderna kan enas om ett sådant förslag under hösten. Det skulle leda till stora besparingar för Europas konsumenter och företag, säger Bengt Nilervall, ansvarig för betalfrågor på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

EU-kommissionens förslag till nytt regelverk innebär bland annat:

  • ett tak på förmedlingsavgiften på 0,2 % för debetkort och 0,3 % på kreditkort, med en möjlighet för medlemsländerna att sätta lägre avgifter
  • dock maximalt 7 eurocent för debetkorttransaktioner
  • att även kommersiella kort ska omfattas av denna reglering
  • att implementeringen av dessa avgiftstak, såväl nationella som mellan länder, bör göras inom 6 månader