Babolat digitaliserar tennisen

Babolat digitaliserar tennisen

Publicerad

Vi har sett digitala verktyg inspirera till mer träning inom löpning, cykel, golf och fotboll. Nu är det dags för racketsporten att göra samma sak – här är Babolat Play.

Tanken på en racket som kunde mäta kraft och bollträff dök upp redan 2002 hos Babolat. De gjorde några prototyper men insåg snabbt att tekniken inte var där, det blev helt enkelt för tungt och klumpigt. Projektet lades på is men fem år senare förändrades allt när Apple lanserade Iphone. Telefonen hade extremt små gyros och acellerometrar för att kunna känna av telefonens rörelser, precis de verktyg som Babolat behövde för att kunna analysera en tennisrackets rörelser.

I det tysta jobbade Babolats ingenjörer med en uppkopplat racket under fem år. Under tiden kom digitala mätverktyg inom det ena området efter det andra och även om Babolat var rädda för att någon annan skulle hinna före ville de inte släppa något innan de visste att produkten fungerade som de ville.

– Du får bara en chans att släppa en sådan här produkt, fungerar den inte då är den stendöd, säger Johan Wingsle på Racketdoktorn som är distributör av Babolat i Sverige. Under ett säljmöte 2012 visade de upp en prototyp för alla oss distributörer och även om den fungerade med insamlandet av data ville de fortsätta att utveckla analysverktyget så att det skulle fungera perfekt när det väl släpptes.

Ted Wickström

Tekniken kallas för Babolat Play och i januari i år lanserades produkten i USA. Nu i sommar tas nästa steg då ytterligare tio länder, varav Sverige är ett, får börja sälja racketen Pure Drive med inbyggd Playteknik.

Alla mätinstrument och batteriet väger tillsammans 13 gram och alla delar är monterade i handtaget för att inte påverka racketens vikt och känsla. Faktum är att Playversionen av Pure Drive har exakt samma vikt och viktfördelning som det vanliga Pure Drive för att spelarna inte ska känna någon skillnad.

Så vad kan då spelaren få ut av det första uppkopplade tennisracketen? Grovt delar Babolat in mätdatan i tre delar: Kraft, Teknik och Uthållighet. Dessa tre bildar tillsammans en grafisk bild kallad Pulse som visar spelarens totala prestanda. Under Kraft kan spelaren se hur hårt hen svingar racketen och även dela upp det på servar, forehand, backhand och smashar. Under Teknik kan spelaren se var på racketen hen träffar bollen, uppdelat i fem zoner, plus vilken skruv bollen får. Uthållighet mäter dels hur länge spelaren har spelat och hur långa bollduellerna är men viktigare än så är att den jämför kraft och teknik över tid för att kunna visa hur mycket kraft eller teknik spelaren tappar efter två timmars spel.

– Playtekniken samlar in otroligt mycket data och det svåra har varit att välja ut vilka data som är relevanta och mest intressanta för spelaren, säger Ted Wickström på Racketdoktorn och som är den som utbildar butiker på Babolat Play. Spelaren kan antingen använda datan för att följa sin utvecklingsnivå eller träna speciella slag i Skillsläget för att stiga i ranking.

Babolat Play är nämligen inte något bara för den enskilda spelaren. När hen via Bluetooth har tankat ner sina värden till telefonen och vidare ut i molnet kan hen jämföra sig med spelare över hela världen. Eller mot spelare i sin egen ålder och sitt eget land eller valfri filtrering. Ut kommer i varje fall en lista där spelaren ser sin egen placering. I appen visas också personliga rekord och det finns en community för att hålla kontakt med och följa andra spelare.

När nu Babolat Play lanseras i Sverige under sommaren är det bara runt 15 utvalda butiker som är med från början. Dessa butiker har fått en gedigen utbildning i produkten, appen och tanken med hela konceptet för att både kunna förklara för och utbilda kunderna i hur Babolat Paly fungerar.

– Just nu finns bara en racket med Playtekniken men till jul kommer också Rafael Nadals racket som Playmodell, säger Ted. Babolat räknar med att inom fem år kommer 60–70 procent av alla Babolatrackets som säljs att vara uppkopplade. Kanske kommer även skor och bollar att vara det för att kunna samla in ännu mer data.

Förutom att all data inspirerar till mer och mer fokuserad träning så ger det också en tränare möjligheten att följa sina spelare på distans för att se om spelaren utvecklas som det är tänkt.

Ett Pure Drive med Playteknik kostar ut i butik 3 700 kronor vilket kan jämföras med 2 100 kronor för samma racket utan Playtekniken.

Så här redovisas träffbilden.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Lager 157 knaprar på outdoorkakan

16 kommentarer

Sportfan: @spisen, om nu S.Palm är så duktig som du antyder, är de väl inga problem att de görs en undersökning som bekräftar de du skriver, och då slipper vi alla spekulationer. De du upplever som apati, de...

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842