Franchisetagare utesluten ur Team Sportia

Team Sportia-butiken i Kiruna har uteslutits ur sportkedjan. Orsaken är att ägaren, Göran Uusitalo, har brutit mot Team Sportias avtal om konkurrens.

Hela affären fick sin början när Team Sportia letade efter nya franchisetagare till sina två butiker i Luleå som hade gått i konkurs. Två intressenter anmälde sig, den ena var Göran Uusitalo som drev Team Sportiabutiken i Kiruna den andra var Ronny Keskitalo som driver Team Sportiabutikerna i Kalix och Boden. Team Sportias styrelse granskade båda ansökningarna och gav tillståndet till den andra av de två sökande. Detta beslut godtog inte Göran Uusitalo utan meddelade att han i så fall öppnar en sportbutik i egen regi i Luleå.

– Våra regler är på den här punkten tydliga, säger Anders Edvardsson, t.f. vd på Team Sportia till Sportfack. Du får inte som Team Sportiafranchisetagare starta konkurrerande verksamhet. Styrelsen försökte diskutera frågan med honom men det ledde tyvärr ingen vart. Det är tråkigt men reglerna är lika för alla.

Till saken hör att Team Sportia också tidigare haft en liknande konflikt med Göran Uusitalo. Den gången startade han en outlet i Luleå trots att han samtidigt drev sin Team Sportiabutik.

– Den gången valde väl styrelsen att se mellan fingrarna. Den nya styrelsen som sitter idag anser däremot att det inte kan finnas undantagsregler för någon. På den punkten råder inga oklarheter i våra avtal med franchisetagarna, säger Anders Edvardsson.

Team Sportia har nu plockat bort kassaregistren från butiken i Kiruna och stängt av datsupporten. Sportfack har vid flera tillfällen försökt komma i kontakt med Göran Uuusitalo utan att lyckas.