Varken framåt eller bakåt

Avsaknaden av snö i stora delar av landet slog hårt mot sportbranschen i december. För året som helhet blev tillväxten plus minus noll.

Efter ett fantastiskt 2012 med en tillväxt på nästan 10 procent blev det en betydligt sämre ekonomisk utveckling i sportbranschen under 2013. Tillväxten stod helt stilla mätt i löpande priser vilket gav en total försäljning på 22,05 miljarder kronor.

Sett över hela året har försäljningen gått i vågor. Efter en trög inledning ökade försäljningen under våren för att sedan åter igen gå trögt under sommarmånaderna. Med hösten och mörkret blev dock försäljningen bättre igen för att sedan gå på pumpen rejält i december. I löpande priser backade decemberförsäljningen med 7,6 procent medan den fasta, kalenderkorrigerade försäljningen backade med 4,8 procent.

Bakom den svaga avslutningen på året ligger gissningsvis de obefintliga eller små snömängderna i stora delar av landet. Snö i december brukar innebära god försäljning, vilket inte minst december 2012 visade.

För detaljhandeln som helhet ökade försäljningen under 2013 med 2,1 procent i löpande priser vilket gav en omsättning på knappt 650 miljarder kronor. Vinnare under året blev branscher som optikhandeln, möbelhandeln och heminredningshandeln. I andra änden hittar vi elektronikhandeln, färghandeln och leksakshandeln.

HUI:s prognos för 2014 är en ökning med 3,0 procent. Ett fortsatt stärkt konsumentförtroende, valår, löneökningar och en låg ränta ger goda förutsättningar för detaljhandeln enligt HUI.