Danskt företag förvärvar Abeko

Danskt företag förvärvar Abeko

Publicerad

Danska företaget Ocean har förvärvat anrika Värmlandsföretaget Abeko. Den nya ägaren ska ge bättre tillväxtmöjligheter för Abeko.

Anders Västsäter.

Efter knappt 60 år som familjeägt företag förvärvades Abeko den 1 januari av danska företaget Ocean Textile Group A/S. Ocean tillverkar regn- och arbetskläder för bland annat fiske- och offshore-industrin och omsätter omkring 75 miljoner kronor. Genom förvärvet får Ocean dels tillgång till Abekos upparbetade kontaktnät i Sverige men planer finns även på att öka exporten av Abekos produkter genom Oceans agenter i Europa.

För Abekos del handlar det om att företaget de senaste åren dragits med dåliga resultat. Förra året lyckades ledningen visserligen vända utvecklingen men beslutet att sälja kändes ändå rätt enligt Anders Västsäter som ägt företaget tillsammans med sin bror Johan.

– Det har varit en process mellan hjärna och hjärta. Det har inte varit helt lätt att fatta ett beslut men vi kunde inte fortsätta trycka in privata medel i företaget. Ocean kommer att behålla varumärke, kontor och personal vilket gjorde beslutet lite enklare att fatta, säger Anders.

Med Ocean som ny ägare får Abeko större finansiella muskler vilket Anders tror är en nödvändighet för tillväxt.

– Vi måste upp i volym för att få ett bättre inköpsläge och för att komma upp i volym krävs någon som har ekonomiska resurser till det. Det har Ocean, säger Anders.

Arbetet med att utöka Abekos utbud har redan påbörjats. Barnkollektionen som släpps nu till våren har breddats och vinterkollektionen för barn som släpps nu i höst har vuxit betydligt.

– Nu kan vi verkligen kalla oss en totalleverantör på vintersidan och inte bara en PU-leverantör. Till nästa säsong släpper vi mellan 10 och 15 plagg för alla storlekar mellan 70 och 170 cl, totalt omkring 50 plagg. Det har funnits en efterfrågan och gensvaret har varit positivt, införsäljningen har ökat med 30–40 procent, säger Anders.

Både Anders och Johan kommer att fortsätta inom bolaget men kliva ner från rollerna som vice vd respektive vd.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Lager 157 knaprar på outdoorkakan

18 kommentarer

Nicolas: På Sportfack skiljer vi till rätt stor del på materialet i respektive kanal. Visst görs det jobb av undersökande karaktär, men de har vi hittills vikt för printugåvan för att ge maximal...

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842