Dynafit etablerar sig i Åre

Dynafit har etablerat ett kontor för produktutveckling i Åre. Flera sportföretag är i startgroparna att göra likadant.

Produktutvecklare Fredrik Andersson håller på att göra iordning sin nya arbetsplats, splitter nya Dynafit Development Centre, placerat i Sveriges Alpina Nationalarena Åre. CAD-programmen och datorerna är på plats och när som helst ska friformsmaskinen, som används för att ta fram prototyper, anlända. När Sportfack ringer har Fredrik varit på plats på Dynafits svenska utvecklingsavdelning i två dagar. Han ser enorma fördelar med att arbeta mitt i backen.

– Här i Åre kan jag pröva en idé på morgonen, ta fram en prototyp med friformsmaskinen, testa den utanför knuten på eftermiddagen och utvärdera och ändra på kvällen.

Det har gått fort för Fredrik och Dynafit den senaste tiden. I februari i år blev företagets friåkningsbindning Beast utsedd till bästa bindning vid Ispo-mässan i München. En produkt som Fredrik varit med och utvecklat. Under studietiden på ingenjörsutbildningen Sportteknologi på Mittuniversitetet i Östersund valde Fredrik, själv friåkare, att fokusera sin mastersexamen just på Dynafits bindningslösningar. Ett arbete som ledde till ett arbete på företaget, en prisad produkt och att cirkeln nu slutits när Dynafit valt att etablera sig i Åre och stationera sin svenske produktutvecklare tillsammans med forskningsmiljön Nationellt Vintersportcentrum Åre (NVC Åre).

Fredrik släpper dock inte huvudkontoret. Var fjärde vecka reser han till Åre och även om han just nu är ensam från företaget, finns andra kollegor och experter att utveckla idéer och tankar med på Nationellt Vintersportcentrum Åre. Mittuniversitetet bedriver forskning med inriktning mot ännu fler svenska medaljer och de alpina landslagen är ofta här och deltar i produktutveckling. Dessutom finns branschkollegor att utbyta idéer med.

– Det är bra. Man kan få inspiration och diskutera problemlösning, säger Fredrik som har massor med projekt att arbeta med. Åtminstone ett ska utmynna i en ny, skarp produkt inom ett år. Fredrik ser dock inga begränsningar i sitt arbete.

­– Först och främst handlar det om bindningarna men sedan går det att fortsätta utveckla hela vinterlinjen, skidor och kläder.

Att Dynafit hamnade i Åre är ingen slump berättar Tomas Ekström, verksamhetsansvarig för satsningar inom Sport & Friluftsliv hos Peak Innovation, spindeln i nätet vid etableringen av företaget. I samband med vinterns Ispo lade Peak Innovation, som har nationens uppdrag att stärka Sveriges internationella position inom turism, sport och friluftsliv baserat på forskning och affärsutveckling, fram ett erbjudande till Dynafit.

– Vi berättade om den positiva utvecklingen i regionen och de satsningar som görs inom sport & friluftsliv vilka på kort tid har placerat NVC Åre som topp tre i världen inom alpin forskning, säger Tomas som hade full koll på Fredriks kunskaper inom produktutveckling och såg en möjlighet att skapa en perfekt lösning för både region och företag. Till en början är samarbetsavtalet skrivet på ett år men båda parter hoppas på ett långt samarbete. Tomas berättar att liknande projekt som Dynafit skapats med Skigo, Poc och Craft. Dynafit är dock unikt.

– Detta är vår första internationella företagsetablering, säger Tomas som avslöjar att man för diskussioner med flera varumärken om etablering av utvecklingsverksamhet i Åre. Vilka varumärken det handlar om vill han inte avslöja men ger ändå ett par ledtrådar.

– Två är sponsorer till det alpina landslaget.

Dynafit etablerar sig i Åre
Friåkningsbindningen Beast är utvecklad av bland annat svenske Fredrik Andersson och vann pris för bästa bindning på Ispo München.