En ny generation tar över Ivanhoe

Anna och Anders Göthager tar över familjeföretaget Ivanhoe och passar samtidigt på att flytta hem all produktion till Sverige.


En ny generation tar över Ivanhoe
Göran Göthager lämnar över driften av Ivanhoe till barnen Anna och Anders.

Syskonen Anna och Anders Göthager har båda jobbat en längre tid i familjeföretaget Ivanhoe och när det var dags för ett generationsskifte gick de två in som huvudägare i bolaget. Eller egentligen startar de ett marknads- och försäljningsbolag, Ivanhoe Support AB, som till viss del ägs av produktionsbolaget Ivanhoe AB och bröderna Lars-Erik, Ulf och Göran Göthager.

Anders, som har jobbat med Ivanhoe sedan 1996, ansvarar för försäljningen medan Anna jobbar med design och marknadsföring.

Generationsskiftet är en stor sak men ännu större är faktiskt beslutet att flytta hem produktionen till Sverige. Under sommaren har maskiner som stått i Estland skeppats tillbaka till Sverige och nya, större lokaler.

– Det finns flera skäl till att vi flyttar hem produktionen, säger Anders Göthager. Främst får vi bättre kontroll över produktionen, kortare ledtider samt färre transporter till och från Estland vilket är bra ur miljösynpunkt. Lägg till detta även flexiblare tillverkning och att den ökande kapaciteten i Gällstad kan utnyttjas till andra projekt tillsammans med exempelvis unga designers eller olika textila utbildningar.

Ivanhoe har haft en stadig ökad efterfrågan på sina plagg i ull och främst är det de filtade plaggen som byggt nya Ivanhoe.

Det blev ett stort lyft för oss när vi vågade satsa på färg och mönster i djärva kombinationer, säger Anna Göthager.

Ivanhoe har nu funnits i 66 år den erfarenhet som finns i familjen Göthager förs nu vidare. Nästa steg är en ökad satsning på export och nyligen fick de klart med en av Storbritanniens golfkedjor. Svenskt mode och hantverk säljer.