Här är Sveriges nya skidmärke

Cmd är namnet på det helt nya, svenska skidmärket som med glädje och äkthet ska locka unga skidåkare.


Här är Sveriges nya skidmärke
De två första modellerna från Cmd.

Bakom det nya märket Cmd står de tre skidåkarna Fredrik Söderberg, Anton Silvola och Martin Söderberg samt Åre Skidfabrik. Åkarna hade under en tid snackat om att göra något tillsammans och när de fick kontakt med Åre Skidfabrik gick saker och ting snabbt.

Under den senaste vintern åkte de tre omkring på vita skidor och testade nya modeller och material varje dag. Hemlighetsmakeriet var stort men nu är det alltså officiellt vad märket heter och vilka som står bakom det.

Första året blir det bara två modeller i kollektionen: allmountainskidan The It och BC-jibbskidan The Wizard. The It kommer i längderna 178 och 186 cm och har måtten 136-106-128 mm. The Wizard är både längre och bredare med längderna 181 och 189 cm och måtten 144-117-140. Båda modellerna är twin tips och har tip- och tailrocker.

Till nästa säsong planeras även en renodlad parkskida för att göra kollektionen komplett.

– Cmd är skidor för en yngre målgrupp och ingen direkt konkurrent till Extrem som har lite äldre skidåkare som kunder, säger Carl Geijer vd på Åre Skidfabrik. Vi känner också att det finns en efterfrågan på svenska skidor. Vi har en stor trovärdighet i att ha vår tillverkning vid Nordens största skidort nu när många skidor tillverkas i Kina. Cmd ska vara ett skidmärke som känns kul med bra skidor.

– Cmd speglar väl hur vi ser på skidåkning, säger Anton Silvola. Det ska vara glädje och det ska vara äkta.

Äktheten kommer av att de tre åkarna inte bara har testat skidorna utan att de även har jobbat fram designen och varumärket.

Förstå året kommer Cmd bara att säljas av den egna hemsidan och tre skidspecialister; Åre Skidsport, Alpingaraget och Skistore. Åre Skidsport kommer även att fungera som testcenter för Cmd Skis. Redan nu är det också klart att Cmd kommer att säljas i Norge och i februari ställer Cmd, Extrem och Åre Skidfabrik ut i en gemensam monter på Ispo.