Selects intelligenta boll godkänd av FIFA

Selects intelligenta boll godkänd av FIFA

Publicerad

Efter år av nej har nu FIFA bytt åsikt och sagt ja till att elektroniska system för att avgöra om det är mål eller inte ska införas till VM 2014.

I EM-matchen mellan England och Ukraina stod det åter klart att domarna inte alltid klarar av att avgöra om en boll är inne eller inte. På reprisen var bollen tydligt inne men något mål dömdes inte.

Därför var det inte så förvånande att FIFA strax efter det att EM var avgjort avslöjade att de nu ska ta fram ett elektroniskt system för att avgöra om bollen är inne eller inte.

Ett av de system som FIFA har godkänt och nu ska utvärdera är Selects Goal Ref System och bollen Iball. Teknologin har utvecklats tillsammans av Select och den tyska forskningsstationen Frauenhofer IIS och bygger på att bollen på insidan har ett nät av koppartrådar. I målramen finns antenner längs stolpar och ribba och när hela bollen har passerat dessa antenner skickas en signal ut till huvuddomaren armbandsur som direkt vet att bollen var inne.

Det är ett svårt arbete att utveckla en intelligent boll som både kan hantera Ronaldos sparkar och samtidigt interagera med målteknologin, säger Peter Knapp vd för Select. Vi kan med viss stolthet nu säga att vi står bakom de fyra viktigaste stegen i utvecklingen av den moderna fotbollen. Från den första snörelösa läderbollen till den första bollen med 32 fält, vidare till den första bollen gjord av syntetiskt läder och så nu – den första intelligenta fotbollen. 

Förutom Goal Ref System kommer FIFA att utvärdera systemet Hawk Eye där sex kameror analyserar bollens position. Redan under kommande säsong ska systemen testas i Premier League och målet är att något av dem ska användas under fotbolls-VM 2014 i Brasilien.

  • Företagsinformation från Sportregistret
  • Företag: Svenska Select Sport AB
  • Telefon: 08-558 03 255
  • Verksamhetsinfo: Select Sport producerar och säljer främst handsydda bollar till lagsport. Select är specialiserade på fotbollar och handbollar som kan användas i alla slags väder och underlag. Bollens design kan Select utforma efter kundens egna önskemål. Select tillverkar och säljer även värmeskydd, tränings- och matchkläder, handbollsklister/vax mm.
On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Lager 157 knaprar på outdoorkakan

16 kommentarer

Sportfan: @spisen, om nu S.Palm är så duktig som du antyder, är de väl inga problem att de görs en undersökning som bekräftar de du skriver, och då slipper vi alla spekulationer. De du upplever som apati, de...

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842