Black Diamond köper Poc

Amerikanska Black Diamond köper svenska Poc Sweden AB. Poc ska drivas vidare som eget bolag med bas i Stockholm.

Poc har ända sedan starten 2005 strävat efter att vara ett globalt bolag inom skyddsutrustning för olika sporter. Under hela resan har de uppmärksammats med priser för sin design där form och säkerhet kombinerats. De har också fått flera erbjudande om uppköp men det var först när det börsnoterade amerikanska bolaget Black Diamond kontaktade dem som grundaren Stefan Ytterborn blev intresserad av att sälja bolaget.

– Poc har haft en fantastisk resa med snabb tillväxt på alla marknader, säger Stefan Ytterborn i ett presmeddelande. För att möta framtidens utmaningar behövde vi en partner som förstod vår företagskultur, vårt formspråk och vårt långsiktiga mål. Vi har fått flera förslag men det var först när jag besökte Black Diamond i Salt Lake City som jag förstod att det här var den perfekta kombinationen.

Prislappen för Poc blev cirka 311 miljoner kronor plus cirka 90 miljoner kronor om försäljningsmålen uppnås de kommande åren. Poc kommer att drivas vidare som ett eget bolag med huvudkontoret kvar i Stockholm.

En längre intervju med Stefan Ytterborn kommer i Sportfacks julinummer.